Ingredienser

6 - 8portioner

Foul (bönsallad)

  • 3st
    tomater
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    salladslök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1knippa(or)
    bladpersilja
  • 1st
    grön chili (kan uteslutas)
  • 2burk(ar)
    foul, favabönor
  • ½dl
    pressad citronsaft
  • ½dl
    olivolja
  • salt

Mjukt tunnbröd (ca 15 stycken)

  • 50g
    jäst
  • 1tsk
    salt
  • 2dl
    yoghurt naturell
  • 2dl
    vatten
  • 3msk
    solrosolja
  • cirka 8dl
    vetemjöl

Stekt aubergine och halloumi med zatar

  • 1st
    aubergine
  • 1bit(ar)
    haloumi cirka 200 g
  • 1tsk
    zatar eller sumac (finns i butiker som säljer arabiska specialiteter, men kan uteslutas)
  • 1st
    citron
  • 5st
    blad pepparmynta
  • olivolja

Så lagar du

Foul

1. Tärna tomat och hacka lök, salladslök, vitlök, persilja och chili. Blanda allt i en kastrull tillsammans med de sköljda bönorna.

2. Häll över citron, olivolja och salta efter smak. Koka hastigt upp någon minut. Servera salladen ljummen eller rumstempererad.

Mjukt tunnbröd

1. Värm vatten och yoghurt fingervarmt. Häll upp i en degbunke och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt salt och olja och vispa samman allt. Tillsätt vetemjöl och arbeta upp en smidig deg. Den skall vara ganska mjuk, men inte kladdig.

2. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter eller tills den har nått dubbel storlek. Kavla ut mycket tunna bröd (crika 2-3 mm) på ett mjölat bakbord och stek dessa direkt i en het torr stekpanna utan något fett, tills brödet har fått en gyllenbrun yta. Stek bröden på båda sidorna.

3. Förvara bröden inlindade i en handduk som sedan läggs in i en påse.

Stekt aubergine och halloumi med zatar

1. Skiva aubergine i centimetertjocka skivor och stek på hög värme i mycket olivolja och lite flingsalt. Ta upp auberginen ur oljan när den är gyllenbrun och låt rinna av på hushållspapper.

2. Pressa saften av ½ citron över auberginen medan den är varm. Skiva haloumin liksom auberginen och stek gyllenbrun i en lätt oljad het stekpanna. Varva haloumi och aubergine på en tallrik. Hacka och strö över mynta och en tesked zatar eller sumac. Servera varmt.

Tips

Till en buffé kan man även servera oliver, olivolja, zatar, turkisk yoghurt med sambal oelek och rädisor.

Dela det här receptet med dina vänner!