Arancini eller risottopuckar på gårdagens middag

Arancini eller risottopuckar på gårdagens middag

Ingredienser

4portioner

  • cirka ½ liter
    överbliven risotto
  • 1-2st
    ägg
  • 1dl
    panko
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    olja
  • extra parmesan
  • garnityr
  • skal av 1 citron

Risotto

  • cirka 7 ½dl
    buljong
  • 1msk
    olivolja och 1 msk smör
  • 2st
    schalottenlökar
  • 1st
    selleristjälk
  • 300g
    arborioris
  • 1dl
    vitt matlagningsvin
  • 1-2 msk
    smör
  • 75g
    riven parmesanost
  • rivet skal och saft från 1 citron

Så lagar du

Risottopuckarna

1. Blanda i äggen i risotton och  forma små puckar.

2. Vänd puckarna i panko (eller ströbröd) och stek dem i smör och olja.

3. Lägg puckarna på en bädd av finbladig sallad och toppa med ärtskott, hyvlad parmesan och citronskal.

Risotto

1. Skala och hacka lökarna fint. Skär selleristjälken tunt. Koka upp buljongen i en kastrull vid sidan om.

2. Lägg smör och olja i en stor kastrull. Lägg i den hackade löken och grönsakerna när smöret smält. Stek tills löken är mjuk och genomskinlig.

3. Lägg i riset och rör om ordentligt så att alla korn blir blanka. Fräs i smöret i någon minut. Häll i vinet och låt det koka upp under omrörning.

4. När vinet har kokat in börjar du hälla på buljong en soppslev i taget. Låt buljongen nästa koka in innan du häller på nästa slev, rör hela tiden.

5. Smaka av riset efter ungefär en kvart. Kornen ska vara ganska mjuka men ända ha lite tuggmotstånd. Känns det som att tugga på skolkrita är det inte klart!

6. Lägg i rivet skal och citronsaft mot slutet och rör om ordentligt. När riset känns klart, smaka av med salt och peppar, lägg i en matsked smör och den rivna parmesanosten. Rör om ordentligt och servera!

Dela det här receptet med dina vänner!