Arancini siciliani

Arancini siciliani

Publicerat:

Tillagningstid:

Dessa ljuvligt frasiga risbollar äter man som gatumat över hela sicilien och på många barer runt om i Italien. De går fint att göra på överbliven risotto från gårdagens middag och man kan fylla med lite allt möjligt som man gillar. På sicilien får man dem ofta fyllda med köttfärs eller som här med mozzarella och skinka. Namnet betyder ”små apelsiner” och syftar till formen även om de ibland även formas som en liten kon. Nyfriterade är de förstås allra goda men de håller sig faktiskt frasiga en bra stund om man vill ta med dem på utflykt till exempel!

Ingredienser

8portioner

  • 250g
    italienskt rundkornigt ris – till exempel Avorio eller Vialone nano
  • 5-6dl
    buljong – hönsbuljong eller vegetarisk
  • 1påse(ar)
    safran (0,5g)
  • 2msk
    smör
  • 50g
    riven pecorino
  • salt och nymalen svartpeppar

Fyllning med skinka och mozzarella

  • ca 50g
    kokt skinka
  • 125g
    mozzarella
  • salt och nymald svartpeppar
  • gärna färska örter

Fyllning med pistagenötter

  • 50g
    pistagenötter
  • 125g
    mozzarella eller annan ost

Panering

  • 2dl
    vetemjöl
  • 2dl
    vatten
  • 1nypa(or)
    salt
  • ca 1dl
    ströbröd eller panko

Till fritering

  • 2-3liter
    frityrolja

Så lagar du

  1. Smält en matsked smör i en stekpanna med höga kanter, och lägg i ris. Rör om och fräs någon minut. Lägg i saffran och rör om. Häll på en slev buljong idag och låt koka in i riset. Fortsätt koka under omröring med lite buljong i taget i cirka 15 minuter eller tills riset är mjukt men gärna lite al dente. Montera ner resten av smöret och pecorino och lägg upp i en skål.

  2. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 – 3 timmar.

  3. Förbered din fyllning. Hacka pistagenötterna fint och blanda med tärnad mozzarella.

  4. Skär skinka i tunna strimlor och blanda med tärnad mozzarella.

  5. Dela riset i 12 delar. Lägg upp ris i handen och forma till en ”skål”. Blöt gärna händerna med kallt vatten så går det enklare.  Lägg i lite fyllning och vik ihop och forma till en boll. Fortsätt med resten av riset. Ställ gärna kallt en stund.

  6. Vispa ihop frityrsmeten i en skål så den är helt slät.

  7. Häll upp ströbröd i en djup tallrik.

  8. Vänd försiktigt risbollarna i frityrsmet och sedan i ströbröd. Ställ gärna kallt en liten stund.

  9. Hetta upp oljan tills den är 170 grader. Använd fritös eller kastrull och termometer.

  10. Vänd arancinibollarna först i smeten och sedan i ströbröd. Fritera 2 åt gången så att inte oljan kyls ner. De ska ha fin gyllenbrun färg runtom.

  11. Servera arancini som snacks till ett glas vin eller med sallad som en lättare måltid

Dela det här receptet med dina vänner!