Argentinsk chorizo

Argentinsk chorizo.

Publicerat:

Tillagningstid:

Om du kan göra en köttbullesmet kan du göra korv! Här har du lite kryddigare korvar som är vansinnigt goda att steka eller lägga på grillen eller varför inte göra som i Argentina; bjud in till en klassisk asado! Receptet ger 12 korvar.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 3klyfta(or)
    vitlök, krossade
  • dl
    rött vin
  • 6
    kryddnejlikor
  • 550g
    fläskkött
  • 275g
    nötkött
  • 275g
    rimmat sidfläsk, svålen bortskuren
  • 3klyfta(or)
    vitlök, finhackade eller rivna
  • 1msk
    salt
  • 1msk
    pimentón dulce
  • 1tsk
    muskot, malen
  • 1msk
    oregano, torkad
  • tsk
    vitpeppar, krossad
  • meter fjälster, ca 35 mm i diameter

Så lagar du

1. Koka upp nejlikor, krossad vitlök och rödvin och låt sjuda under lock på svag värme i ca 20 minuter eller tills vinet kokat ner till hälften. Passera genom en finmaskig sil och ta tillvara på vätskan. 

2. Mal ordentligt kylt fläskkött, nötkött och sidfläsk grovt i en köttkvarn där du låtit alla metalldelar ligga i frysen innan så de är ordentligt kalla. Det gör att fettet i köttet inte fastnar lika lätt.

3. Lägg allt i en stor bunke och tillsätt vätskan, vitlök och kryddorna. Arbeta samman till en smet. Provstek en liten bit i stekpanna och smaka av.

4. Spola fjälstret noga med kallt vatten och trä på det på korvhornet på hushållsassistenten.

5. Fyll fjälstret och knyt om med bindgarn i båda ändar. Stoppa inte korven för hårt, då smeten sväller lite vid tillagning.

6. Dela upp det stoppade fjälstret i mindre korvar genom att först tvinna fjälstret några gånger och sedan slå två knutar. Gör två knutar för att du ska kunna dela på korven mitt emellan knutarna utan att färsen åker ut. Men enklast är att dela på korvarna efter tillagning.

7. Låt gärna korvarna vila en dag i kylskåp innan du tillagar eller fryser in dem.

Tips

Får du inte tag i pimentón dulce kan du byta ut det mot rökt paprika eller vanligt paprikapulver. Har du inte korvhorn går det även att stoppa fjälstret med hjälp av en riktigt bra spritser.

Dela det här receptet med dina vänner!