Ärtsoppa med pannkakor

Ärtsoppa med pannkakor

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 5dl
    gula ärtor
  • 3liter
    vatten
  • 1,2 kg
    rimmad fläsklägg
  • 1st
    köttkorv alt fläskkorv
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    morötter
  • 1/2 msk
    torkad timjan
  • 1/2 msk
    torkad mejram

salt

    Till servering:

      Senap

        Så lagar du

        1. Blötlägg ärtorna i kallt vatten dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen, skölj ärtorna i nytt vatten.

        2. Lägg fläskläggen i en stor kastrull med ca 3 liter vatten, låt koka upp och ta bort skummet. Lägg i skalad gul lök samt skalad morot samt timjan och mejram, låt koka under lock i ca 30 minuter

        3. Lägg i ärtorna.

        4. Koka soppan under lock på medelhög värme åtminstone 1 timme, troligen något längre. Skumma några gånger och ta bort de skal som flyter upp. De flyter lättast upp om du rör i grytan med en ballongvisp.

        5. Smaka av soppan när ärtorna är mjuka. Om den behöver spädas, häll i lite vatten, smaka av sältan, men håll koll på den rimmade läggen under tiden. Ta upp bogen när det är så mör att den faller i sär.

        6. Skär läggen i bitar och ta bort skinn, lägg på ett fat bredvid tillsammans med köttkorven som är uppvärmd i lite vatten. Ta upp löken och moroten och servera även dem på fatet.

        7. Servera med en klick senap bredvid.

        Dela det här receptet med dina vänner!