Asiatisk biff med ponzu

Asiatisk biff med ponzu.

Publicerat:

Tillagningstid:

"Det är såsen som gör susen" är en kliché men i det här fallet stämmer det verkligen. Samma köttbit ger tre olika rätter beroende på hur man tillagar den. Den här såsen är kryddig och smakrik med mycket umami och passar perfekt till asiatiska rätter.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    ryggbiff (gärna ordentligt marmorerad, skuren i portionsbitar)
  • 10cm
    rättika
  • 1
    purjolök
  • 100g
    sockerärtor eller annan grönsak i säsong t ex morot

Ponzu

  • 1
    röd chili
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2
    citroner, saften
  • 1dl
    soja
  • 1msk
    rostade sesamfrön
  • 1
    salladslök, finhackad
  • 1msk
    mirin
  • 1tsk
    fisksås

Så lagar du

Ponzu

1. Finhacka chili och vitlök.

2. Pressa citronen och blanda alla ingredienser. Låt gärna blandningen dra över natten. Den kan också ätas direkt.

Servering

1. Snabbstek köttet på hög värme, 3-4 min, så att kärnan förblir rosa/rå och ytan blir krispig.

2. Låt köttet vila i ca 10 min och skär det i tunna skivor.

3. Häll rejält med ponzu på köttet.

4. Servera köttet med strimlade grönsaker eller rotfrukter.

Dela det här receptet med dina vänner!