Avokadomousse med gott krisp

Avokadomousse med gott krisp

Publicerat:

Tillagningstid:

Återupplev 70- och 80-talets prakt – en krämig, uppdaterad förrätt med avokado.

Ingredienser

4portioner

  • 1tsk
    chiafrön
  • 2
    avokados
  • ½tsk
    havssalt
  • 1
    citron, saften
  • 2msk
    sesamfrön
  • 2
    schalottenlökar
  • 1msk
    matolja
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 1msk
    olivolja
  • ¼tsk
    havssalt
  • 2
    morötter

Krutonger

  • 2skiva(or)
    levainbröd
  • 2msk
    olivolja
  • ¼tsk
    havssalt

Så lagar du

1. Blötlägg chiafröna i 2 dl vatten.

2. Dela avokadon, ta ut kärnan och gröp ur ner i en matberedare. Mixa med havssalt och citronsaft till en slät smet. Ställ i kyl helst i 30 minuter så att den tjocknar.

3. Skala och finhacka schalottenlöken.

4. Rosta sesamfröna i en torr het panna tills gyllenbruna. Lägg i en skål.

5. Bryn sedan schalottenlöken i den varma pannan i 1 msk matolja. Lägg i en skål. Sila av chiafröna och blanda ner i löken tillsammans med vitvinsvinäger, olivolja och ¼ tsk havssalt.

6. Skala morötterna. Fortsätt sedan att skala band med skalaren från morötterna så mycket det går.

7. Ta en gaffel och riv stora flisor av levainbrödet mot skärbrädan. Stek lätt i olivolja i en medelvarm panna. Tillsätt havssaltet. Lägg sedan upp på papper för krutongerna att rinna av.

8. Ta fyra platta halvtallrikar. Smeta ut fyra stora cirklar av avokadomoussen mitt på tallriken. Täck med sesamfröna och morotsbanden.

9. Sprid ut krutongerna på tallrikarna. Avsluta med att ringla över chia- och lökvinägretten.

Dela det här receptet med dina vänner!