Baba ganoush (aubergineröra)

Baba ganoush

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk aubergineröra från Mellanöstern.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 3st
    auberginer
  • 1-2st
    vitlök, pressade
  • 2msk
    citron
  • 3msk
    tahini, sesampasta
  • 2msk
    finhackad persilja + 1 msk persilja till servering
  • 2msk
    olivolja
  • olivolja
  • granatäpplekärnor
  • paprikapulver
  • salt och nymalen

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter. Du kan också baka dem hela, stick hål i skalet med en gaffel och baka dem ca en timme.

2. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna för att de ska rostas mjuka.

3. Ta ut och låt auberginerna svalna. Skala av det svarta skalet eller skrapa ur auberginerna. Lägg gärna auberginerna och den rostade vitlöken på en skärbräda och mosa den lätt med en gaffel (det går även bra att mixa i en matberedare eller med en stavmixer), jag föredrar att mixa den för hand då jag kan styra hur grov den ska vara.

4. Rör i olivolja, citronsaft, tahini, salt och svartpeppar, smaka av.

5. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö ev. över hackad persilja, någon matsked olivolja, paprikapulver eller granatäppelkärnor som garnering.

Dela det här receptet med dina vänner!