Baba Ghanouj, tabbouleh och hummus

Baba Ghanouj, tabbouleh och hummus

Ingredienser

4 - 6portioner

Baba Ghanouj

  • 4st
    aubergin
  • 4st
    salladslök, finhackad
  • 3klyfta(or)
    vitlök, finhackad
  • 20st
    körsbärstomater, klyftade
  • 1dl
    hackad bladpersilja
  • 1dl
    hackad mynta
  • 1dl
    hackade nötter, t ex valnöt, pistage, mandel
  • 1st
    granatäpple
  • 2msk
    granatäpplesirap
  • 2msk
    extra virgin olivolja
  • saften av 1 stor citron
  • 1tsk
    flingsalt

Tabbouleh

  • 1dl
    fint bulgurvete
  • 4st
    stora mogna tomater
  • 4st
    salladslökar, fint hackade
  • 3dl
    hackad bladpersilja
  • 3dl
    hackad färsk mynta
  • 2krm
    mald kanel
  • 2krm
    mald kryddpeppar
  • ½tsk
    nymald svartpeppar
  • saften av 2 citroner
  • 4-5msk
    extra virgin olivolja
  • ca 2tsk
    flingsalt

Till garnering

  • 2st
    endivsallad
  • 1st
    granatäpple

Hummus

  • 3dl
    torkade kikärtor blötlagda över natten i rikligt med kallt vatten
  • ca 1dl
    av kokvattnet från kikärtorna
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • saften av 2 citroner
  • 1 ½dl
    tahini
  • salt

Till garnering

  • 1msk
    hackad bladpersilja
  • 100g
    nötkött (ryggbiff), skuren i små tärningar
  • 2msk
    pinjenötter
  • salt
  • 3msk
    olivolja
  • tunna pitabröd

Så lagar du

Baba Ghanouj

1. Pricka auberginen med en gaffel och rosta sedan auberginen direkt över öppen gaslåga eller i ugnen på högsta grillvärme.

2. Vänd auberginen tills den har svartnat på alla sidor och låt den sedan ligga och vila på an tallrik tills den har svalnat. Gröp ur köttet och skär ner det i grova tärningar. Släng skalet.

3. Lägg köttet i en skål och tillsätt salladslök, vitlök, tomater, bladpersilja, mynta och valnötter.

4. Skär granatäpplet på hälften och knacka ut fruktköttet med hjälp av handtaget på en kniv eller använd en stor sked. Tillsätt även granatäpplet till resten av ingredienserna i skålen.

5. Ringla över granatäpplesirap, olivolja citron och salt. Blanda försiktigt så att inte auberginen går sönder. Servera genast.

Tabbouleh

1. Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten ca 5 minuter och skölj det sedan i rinnande vatten. Lägg det avrunna bulgurvetet i en salladsskål. Skär tomaterna i fina tärningar och lägg dessa ovanpå bulgurvetet.

2. Tillsätt resten av ingredienserna, utom endivesallad och granatäpple, och blanda försiktigt. Lägg små blad av endivesallad på ett fat och toppa bladen med tabbouleh. Garnera med granatäpplekärnor.

Hummus

1. Skölj kikärtorna noggrant och koka sedan de blötlagda kikärtorna i rikligt med vatten tills de är riktigt mjuka, ca 1 timme. Skumma ofta.

2. Låt kikärtorna svalna i kokvattnet. Mixa de svala, men inte kalla kikärtorna i en mixer (hushållsassistent med knivtillsats) tillsammans med vitlök, citronsaft och tahini.

3. Tillsätt lite av kokvattnet om hummusen blir för tjock. Tänk på att hummusen gärna blir lite tjockare då den blir kall. Smaksätt med salt.

4. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i 1 msk olivolja och lite salt. Tillsätt pinjenötterna på slutet och fortsätt att steka tills de är gyllenbruna. Lägg upp hummus på en tallrik.

5. Skapa en liten ö med en ”vallgrav” runt omkring med hjälp av en sked. Lägg det stekta köttet på hummusen, garnera med persilja och ringla över resten av olivoljan. Servera med tunna arabiska bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!