Lökpaj med franska influenser
Publicerat:
2019-10-16Tillagningstid:
Pajen är fyllig, ganska lätt att tillreda och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Receptet är inskickat av Mari Tiensuu.
Ingredienser
4portioner
Botten
- 3dlvetemjöl
- 1tsksalt
- 100gsmör
- 1dlvatten, kallt
Fyllning
- 6gula lökar
- 2mskolja
- 2dlrött vin
- ½citron, saften
- 1tskhonung
Äggmjölk
- 2dlmjölk eller grädde
- 1tsksalt
- 1ägg
- 2tskdragon
- 2-3ost, riven
Så lagar du
1. Blanda fettet med mjölet och saltet till en smulig blandning, tillsätt det kalla vattnet och rör snabbt tills det är jämnt. Ställ degen kallt.
2. Stek de skivade lökarna i olja, tillsätt rött vin, citronsaft och honung och låt sjuda i cirka 10 minuter.
3. Rör ihop ägg, mjölk, salt och dragon till äggmjölken.
4. Pressa degen i formen, häll i lökfyllningen och äggmjölken. Du kan också förgrädda bottnen först i 10 minuter.
4. Strö över den rivna osten. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter.
5. Servera pajen svalt. Den här pajen är god flera dagar efter tillredning.