Lökpaj med franska influenser

Pajen är i en röd skål och en träsked i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pajen är fyllig, ganska lätt att tillreda och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Receptet är inskickat av Mari Tiensuu.

Ingredienser

4portioner

Botten

  • 3dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 100g
    smör
  • 1dl
    vatten, kallt

Fyllning

  • 6
    gula lökar
  • 2msk
    olja
  • 2dl
    rött vin
  • ½
    citron, saften
  • 1tsk
    honung

Äggmjölk

  • 2dl
    mjölk eller grädde
  • 1tsk
    salt
  • 1
    ägg
  • 2tsk
    dragon
  • 2-3
    ost, riven

Så lagar du

1. Blanda fettet med mjölet och saltet till en smulig blandning, tillsätt det kalla vattnet och rör snabbt tills det är jämnt. Ställ degen kallt.

2. Stek de skivade lökarna i olja, tillsätt rött vin, citronsaft och honung och låt sjuda i cirka 10 minuter.

3. Rör ihop ägg, mjölk, salt och dragon till äggmjölken.

4. Pressa degen i formen, häll i lökfyllningen och äggmjölken. Du kan också förgrädda bottnen först i 10 minuter.

4. Strö över den rivna osten. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter.

5. Servera pajen svalt. Den här pajen är god flera dagar efter tillredning.

Dela det här receptet med dina vänner!