Hallonpaj med vaniljfyllning

Bakad hallonpaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Jesper Långströms hallonpaj bakas med sockerdeg och serveras med vaniljsås eller vaniljglass. Ett måste på sommarens fester.

Ingredienser

10 - 14portioner

Sockerdeg

  • 100g
    smör, normalsaltat
  • 100g
    florsocker
  • 200g
    vetemjöl
  • 1
    ägg
  • 1krm
    salt

Pajfyllning

  • 65g
    smör, brynt
  • 70g
    strösocker
  • 1
    ägg
  • 35g
    vetemjöl
  • ½tsk
    bakpulver
  • 1krm
    salt

Vaniljkräm

  • 2dl
    mjölk, standard
  • 1/5
    vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
  • 2st
    äggulor, ca 40g
  • 50g
    strösocker
  • 15g
    majsstärkelse
  • 10g
    smör
  • ca 200g
    hallon, frusna

Pajsmulor

  • 40g
    smör
  • 80g
    vetemjöl
  • 10g
    vaniljsocker
  • 30g
    florsocker
  • 1knivsudd
    salt

Så lagar du

1. Smörj en springform som mäter ungefär 20cm i diameter, eller gör som jag använd två små springformar som mäter ca 10 cm i diameter.

Sockerdeg

1. Skär smöret i små bitar och blanda det med övriga ingredienser tills du får en slät deg. Knåda så lite som möjligt för att undvika mycket glutenbildning.

2. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Lägg plastpåsen i kylen ca 30 minuter. Under tiden degen blir kall kan man göra pajfyllning och vaniljkräm samt pajsmulorna. 

Pajfyllning

1. Bryn smöret och låt det kallna till ca 40 grader.

2. Vispa smöret och sockret. Rör ner ägget. Blanda sedan i vetemjöl, salt och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”.

Vaniljkräm

1. Häll mjölken i en kastrull och dela den 1/5 av vaniljstången som du ska använda. Skrapa ur de svarta fröna i mjölken, och lägg även i den halva urskrapade vaniljstången i mjölken (i själva höljet sitter massor av smak). Om du använder vaniljpulver så lägg i vaniljpulvret i mjölken.

2. Gör ett uppkok och låt mjölk/vanilj blandningen stå och dra i 5 minuter. Koka upp mjölk/vanilj blandningen igen.

3. Vispa ihop äggula, maizena, socker. Häll mjölk/vanilj blandningen över ägg /socker / maizena smeten och vispa väl.

4. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten kokar. Passera krämen genom en sil eller sikt, tillsätt därefter smöret och rör tills krämen absorberat smöret.

Pajsmulor

1. Blanda samtliga ingredienser tills det blir smulor.

Montering

1. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut sockerdegen tunt och fodra springformen. Spritsa i paj-fyllningen.

2. Spritsa vaniljkrämen ovanpå paj-fyllningen. Lägg de frysta hallonen ovanpå vaniljkrämen. Strö pajsmulorna ovanpå de frusna hallonen.

3. Baka pajen på 175 grader i ca 45–60 minuter beroende på ugn. Pudra florsocker över pajen när den svalanat.

Tips

Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

Dela det här receptet med dina vänner!