Baklava

Baklava

Publicerat:

Krispig och söt baklava, perfekt att bjuda på efter en middag tillsammans med en kopp te eller kaffe.

Ingredienser

  • 150g
    smör
  • 1paket
    filodeg (ca 500g)
  • 4dl
    pistagenötter alt. valnötter eller mandel
  • 2tsk
    nymalda kardemummakärnor
  • 1tsk
    mald kanel
  • 2dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • ½st
    pressad citron

Så lagar du

1. Hacka nötterna grovt och blanda med kardemumma och kanel i en bunke. Skär till filodegen så att den passar en ugnssäker form ca 15x30 cm.

2. Smält smöret i en kastrull. Pensla botten på formen med ett tunt lager smält smör. Lägg i ett ark filodeg och pensla även detta med lite smör. Smöret måste inte täcka hela arket. Det blir godare om du inte använder för mycket smör eftersom det är många lager som skall penslas. Lägg ett nytt ark filodeg ovanpå det första och pensla även detta med lite smält smör. Fortsätt så till du har tio lager filodeg i formen.

3. Ta en tredjedel av nötfyllningen och sprid ut den jämt i formen. Fortsätt att varva formen med ytterligare tio ark filodeg och därefter hälften av den resterande nötfyllningen. Pensla hela tiden med lite smält smör mellan varje lager filodeg.

4. Upprepa tills du har tre lager med nötter och avsluta med ett sista lager på tio ark filodeg. Du skall nu ha totalt 40 ark filodeg i formen och tre lager med nötter.

5. Pressa samman Baklavan i formen med handen och skär sedan med en vass kniv kakan på längden i formen i ca 3 cm breda remsor. Baka i mitten på ugnen till Baklavan är gyllenbrun, ca 40 minuter i 175 grader.

6. Koka samman socker, vatten och citronsaft under tiden kakorna gräddas. Koka tills sockret har löst sig helt och ställ sedan sockerlagen att svalna. Ta ut formen ur ugnen när kakorna är gyllenbruna, och låt svalna något. Häll sockerlagen över de fortfarande varma kakorna, garnera med lite hackade nötter på toppen och ställ sedan hela formen att svalna i rumstemperatur.

7. Ta ur de kalla remsorna ur formen och skär de nu med en vass kniv till önskad storlek. Förvara Baklavan i en lufttät burk i rumstemperatur.

Dela det här receptet med dina vänner!