Baklava

Baklava

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är mamma Sihams variant på den klassiska baklavan, med pistagekräm som gör det där lilla extra.

Ingredienser

30portioner

  • 250g
    filodeg
  • 500g
    pistagenötter
  • 1tsk
    kardemumma
  • ca 250g
    smör

Sockerlag

  • 1 ½dl
    vatten
  • 2 ½dl
    strösocker
  • 1tsk
    citronsaft

Topping

  • ev pistagenötter, efter smak
  • pistagekräm, efter smak

Så lagar du

  1. Sockerlag: Koka upp vatten och strösocker i en kastrull och rör om tills sockerlagen tjocknar. Använd hög värme, men se till att sockret inte blir brunt. När lagen känns tjock, häll över citronsaft. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Fyllning: Finhacka pistagenötter och kardemumma, helst i en matberedare. Spara lite pistagenötshack till toppingen.
  4. Smält smör i en kastrull. Pensla en rektangulär ugnsform med lite smör, helst en form i samma storlek som filodegen.
  5. Rulla ut ett lager filodeg i formen och pensla med smör så att hela filodegen är blank. Upprepa på tre lager filodeg, och fördela sedan hälften av fyllningen över. Pensla sedan sex lager filodeg med smör och lägg resten av fyllningen på det sjätte lagret.
  6. När sista lagret är penslat med smör, skär baklavan med en vass kniv i lika stora bitar. Grädda i ugnen ca 25 min tills den fått en gyllene färg.
  7. Ta baklavan ur ugnen och häll över sockerlagen i ett jämnt lager. Det är viktigt att den kalla sockerlagen hälls över den varma filodegen. Toppa med pistagenötter och kardemumma om så önskas.
  8. Låt baklavan svalna och servera med lite pistagekräm på toppen.

Dela det här receptet med dina vänner!