Basbousa – mannagrynskaka
Publicerat:
2021-03-16Tillagningstid:
Basbousa, namoura eller revani (kärt barn har många namn) är en mannagrynskaka som är populär i hela Mellanöstern och Balkan. Kakan sötas med sirap och blir extra god när den får stå och gotta sig några timmar. Perfekt att baka dagen innan fikat.
Ingredienser
32portioner
- 5dlmannagryn
- 1mskvaniljsocker
- 1tskbikarbonat
- 1dlriven kokos
- 1dlsocker
- 175gsmör, smält
- 2 ½dlturkisk yoghurt
- ca 32stskalade sötmandlar
- tahini (sesampasta) eller smör, till pensling av formen
Topping
- ca 1 ½dlljus sirap
Så lagar du
- Smörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini).
- Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål.
- Tillsätt övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15 minuter. Skär sedan ut ett rutmönster på kakan och tryck i mandlarna.
- Värm ugnen till 175 grader. Baka kakan mitt i ugnen i 20 minuter.
- Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering.
- Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20 minuter, tills den blir gyllene.
- Ta ut kakan och ringla genast över den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 1 timme, gärna över natten i rumstemperatur.
- Täck kakan när den svalnat. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, den håller sig bra upp till 10 dagar.
- Servera kakan kall eller ljummen.