Basbousa – mannagrynskaka

Basbousa – mannagrynskaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Basbousa, namoura eller revani (kärt barn har många namn) är en mannagrynskaka som är populär i hela Mellanöstern och Balkan. Kakan sötas med sirap och blir extra god när den får stå och gotta sig några timmar. Perfekt att baka dagen innan fikat.

Ingredienser

32portioner

  • 5dl
    mannagryn
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 1tsk
    bikarbonat
  • 1dl
    riven kokos
  • 1dl
    socker
  • 175g
    smör, smält
  • 2 ½dl
    turkisk yoghurt
  • ca 32st
    skalade sötmandlar
  • tahini (sesampasta) eller smör, till pensling av formen

Topping

  • ca 1 ½dl
    ljus sirap

Så lagar du

  1. Smörj en mellanstor form med tahini eller smör (jag rekommenderar tahini).
  2. Blanda mannagryn, vaniljsocker och bikarbonat ordentligt i en skål.
  3. Tillsätt övriga ingredienser till kakan, blanda väl och tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15 minuter. Skär sedan ut ett rutmönster på kakan och tryck i mandlarna.
  4. Värm ugnen till 175 grader. Baka kakan mitt i ugnen i 20 minuter.
  5. Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering.
  6. Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 20 minuter, tills den blir gyllene.
  7. Ta ut kakan och ringla genast över den kalla sirapen över hela kakan. Låt den suga till sig all sirap i minst 1 timme, gärna över natten i rumstemperatur.
  8. Täck kakan när den svalnat. När den sugit åt sig sirapen förvarar du den i kylen, den håller sig bra upp till 10 dagar.
  9. Servera kakan kall eller ljummen.

Dela det här receptet med dina vänner!