Baskisk cheesecake

Baskisk cheesecake

Publicerat:

Tillagningstid:

Kanske är det de lätt brända tonerna som gör den här cheesecaken så populär? Hursomhelst går den åt fort. Allra bäst är det att tillaga den dagen före servering så att den hinner sätta sig ordentligt.

Ingredienser

12portioner

  • 900g
    cream cheese
  • 3dl
    strösocker
  • 6
    ägg
  • 1msk
    citronsaft samt rivet skal (zest)
  • 5dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    vaniljpasta
  • 5msk
    vetemjöl
  • osaltat smör, att smörja formen med

Till servering

  • vispad grädde
  • valfria bär

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Klä botten och väggarna med bakplåtspapper. Se till att pappret går upp över kanten på formen med 4–5 cm.

2. Vispa färskost och strösocker ett par minuter tills sockret lösts upp sig (enklast i köksmaskin). Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. När äggen är vispade, rör ner 1–2 msk citronsaft samt rivet skal.

3. Sänk hastigheten och häll i vispgrädde, salt och vaniljpasta under vispning. Sikta vetemjöl och vänd i försiktigt, blanda sedan jämnt ca 15 sek.

3. Häll smeten i formen och grädda ca 45 minuter. Toppen ska vara nästan helt svart, det betyder inte att den är bränd! När den har satt sig i kanterna men fortfarande dallrar ordentligt i mitten är den klar.

4. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna helt. Det är viktigt, cheesecaken är som bäst när den fått stå 2–3 timmar i rumstemperatur. 

5. Öppna springformen, ta bort pappret och servera på fat. Det går utmärkt att servera den med vispad grädde eller valfria bär, men vi rekommenderar att äta den som den är.

Tips

Om du är osäker, se hur vi gör i programmet eller sök på internet! Det finns en hel drös med bra filmer som visar hur man gör. 

Man smörjer formen för att bakplåtspappret lättare ska fästa vid formens vägg. Att vika bakplåtspapper är svårt annars.

Dela det här receptet med dina vänner!