Bearnaiseomelett med riven mandelpotatis och oxfilé

Bearnaiseomelett med oxfilé och mandelpotatis.

Publicerat:

Lyxig omelett som innehåller det godaste du kan tänka dig: Oxfilé, mandelpotatis och smak av bearnaise.

Ingredienser

2portioner

  • 2st
    ägg
  • 2msk
    grädde
  • 1tsk
    dragon i vinäger
  • 2dl
    finriven mandelpotatis, förkokt
  • 0,5st
    schalottenlök
  • 2msk
    finriven parmesanost
  • 350g
    oxfilé

Grundsås

  • 100g
    skirat smör
  • ½liter
    grädde
  • 2dl
    crème fraiche

Smaksättning sås huvudrätt

  • hälften av grundsåsen (spara resten till äggbiten i länk nedan)
  • 1msk
    kalvfond
  • 1tsk
    dragon
  • 1tsk
    mald pepparmix (lika delar grönpeppar, rosépeppar, svartpeppar)

Så lagar du

1. Vakuumförpacka oxfilé och sous-vida den i en kastrull över elden med en termometer eller med en doppvärmare. 58 grader i 45 min.

2. Stek potatisen krispig i en panna.

3. Vispa ihop grädde, finhackad schalottenlök, ägget och dragon i vinäger.

4. Slå äggblandningen i pannan.

5. Skiva oxfilén tunt och placera den på äggsmeten.

6. Ägget skall ha stelnat men det skall finnas en krämighet kvar.

7. Strö över parmesanen och om du har med dig en liten brännare kan du bränna toppen hastigt, gärna lite extra på oxfilén.

Sås

Jag gör en grund som man kan bygga ut och smaksätta lite som man vill. Perfekt att ha med sig i en flaska eller burk så har man sås till både förrätt och varmrätten.

Förbered allt utom det skirade smöret som du monterar ner ute. Såsen kan lätt förseglas i vad påse och värmas i påse. Spara halva såsen och använd den till varmrätten.

1. Koka försiktigt ner grädden. Rör om då och då och kontrollera temperaturen så att den inte kokar över eller sätter sig i botten på pannan. Använd gärna en tjockbottnad kastrull.

2. När du reducerat ner grädden till hälften så blandar du i crème fraiche, kalvfond och peppar. Rör ner smöret i såsen.

Tips

Förpacka den rivna parmesanen i en kryddburk.

Dela det här receptet med dina vänner!