Beer can chicken

Non beer, Beer Can Citrus kyckling.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett klassisk amerikanskt BBQ-recept, eller snarare teknik att laga till kyckling. Beer can chicken har oändligt många olika varianter och många namn, som butt chicken och dancing chicken tillexempel. Alla har sitt favorit sätt att laga till, med ölburk eller med rör eller olika typer av ställningar. Har du inte tillgång till grill så går det faktiskt utomordentligt att köra den i ugnen.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1
    kyckling, hel
  • 33cl
    ölburk

Rubb

  • 1msk
    salt
  • 2msk
    paprikapulver
  • 1msk
    vitlökspulver
  • 1tsk
    lökpulver
  • 1msk
    farinsocker
  • 1msk
    oregano
  • 1tsk
    koriander
  • 1msk
    spiskummin

Så lagar du

1. Blanda rubben och rubba in kycklingen. Drick ur två klunkar ur ölen, trä sedan den hela kycklingen över burken och ställ på grillen.

2. Börja med undervärme flytta den sedan till indirekt värme. Snurra den då och då men 5 minuters mellanrum.

3. Tänk på att du inte skall ha för hög temperatur på grillen då du lagar till kycklingen under ganska lång tid. Jag brukar köra på direkt värme först så att vätskan som du använder hinner bli varm. Efter 15 minuter så ställer jag kycklingen på indirekt värme. Viktigt att du snurrar kycklingen efter 5 minutersintervaller.

4. Grilla under lock, eller om du kör den i ugnen på ca 145-155 grader i ca 1 ½ timme.  Jag bukar köra tills kärntempen är 71-75 grader. Kom ihåg att kolla temperaturen på den tjockaste delen av filén och kolla även låret mot benet också då det kan variera i temperatur.

5.  Vänd koppen upp och ner i slutet sa att vätskan rinner ut ur koppen och in genom kycklingen innan du serverar. Tänk på att det kan bli lite grisigt och att det kan vara mycket fett i burken.

Tips

Ett tips då du lagar till hel kyckling är att lägga den i en saltlake över natten. Den får då en jämn och behaglig sälta samt ett mer saftigt och smakrikt kött.

När man späckar kan man använda sig av ett brynstål eller fingrar för att trycka in under skinnet på kycklingen. Glöm inte bort att späcka under lårbenen också.

Dela det här receptet med dina vänner!