Berberekrydda, etiopisk kryddmix

Berberekrydda, etiopisk kryddmix

Publicerat:

Tillagningstid:

Berberekrydda är en fantastisk kryddmix som används flitigt i det etiopiska köket. God att ha i grytor, som rubb eller i marinader. Den är het och full med smaker. Använder man den i vegetariska rätter får maten ett extra lyft från alla kryddor men den är även mycket god att krydda kyckling eller kött med. Berberekrydda ska vara ganska het med mycket sting i men du kan enkelt justera hettan genom att minska mängden chili i mixen. Recept ger ca 2 dl krydda.

Ingredienser

  • 1tsk
    spiskumminfrön
  • 1msk
    svartpepparkorn
  • 1st
    krossad kanelstång
  • ½tsk
    hel nejlika
  • 1msk
    kardemummafrön
  • 1msk
    bockhornsklöverfrön
  • ½tsk
    senapsfrön
  • 1dl
    paprikapulver
  • ½dl
    chilipulver
  • 2msk
    ingefärapulver
  • 2msk
    salt
  • 1tsk
    muskotnöt

Så lagar du

1. Lägg alla hela kryddfrön i en helt torr stekpanna (svartpepparkorn, hel nejlika, kummin- kardemumma, bockhornsklöver- och senapsfrön). Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid.

2. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor.

3. Tillsätt övriga kryddor och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.

Dela det här receptet med dina vänner!