Berggrens vilttallrik
Publicerat:
2017-08-27Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400gälgfärs (helst högrev)
- 600gälgfilé
- 100gsmör + smör eller matolja till stekning
- 2ägg
- 1gul lök
- 3dlgrädde
- salt och svartpeppar
- ½dlfolköl
- 1msksambal oelek
- 12-15stmandelpotatisar
- 150gprästost eller västerbottensost, riven
- persiljesmör
- vitlökssmör
- rårörda lingon
Så lagar du
1. Skala 12–15 medelstora mandelpotatisar. Dela potatisarna i mindre bitar och låt koka i vatten med 1 msk salt.
2. Finhacka en gul lök. Lägg i en skål eller bunde tillsammans med älgfärsen och tillsätt även 2 st ägg, 1 dl grädde, ½ dl folköl, 1 msk sambal oelek, salt och peppar.
3. Blanda/knåda ihop färsen med händerna. Tillsätt mer salt och/eller peppar efter behov. Om färsen blir för ”lös” så kan du tillsätta lite potatismospulver.
4. Gör medelstora biffar (6–7 cm) och låt dem ligga medan du går vidare med älgfilén.
5. Skär upp älgfilén i ca 4 cm tjocka skivor.
6. Bryn filéskivorna på båda sidor i stekpanna med smör eller matolja tills de får en gyllenbrun färg.
7. Lägg älgfiléskivorna på en smörad ugnsplåt och sätt i ugn på 175 grader i ca 15 minuter. Tiden i ugn beror på hur du vill ha filén, men ca 15 minuter brukar bli medium.
8. Bryn älgfärsbiffarna på båda sidor i stekpanna med smör eller matolja tills även de får en gyllenbrun färg.
9. Fyll en panna med lite vatten i botten och lägg i de brynta biffarna och låt stå på eftervärme på spisen (2:an på spisen brukar vara lämpligt).
10. Ta nu den färdigkokta potatisen och stampa ihop med 2 dl grädde, 150 g riven ost och 100 g smör. Smaka av och salta efter behov.
11. Ta ut älgfiléskivorna och biffarna ur ugnen. Lägg upp en filébit, en biff och en lämplig ”klick” potatisstomp på en tallrik. Lägg en skiva persiljesmör på filén och en skiva vitlökssmör på biffen. Garnera potatisstompen med rårörda lingon.
Tips
Den som vill och orkar kan ju naturligtvis göra en sås. Mitt tips, om det ska vara sås till, är kantarellstuvning.