Biskvier med apelsin

Fyrkantiga biskvier med apelsin och toppad med choklad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett riktigt snabbt sätt att fixa biskvier på! Lika gott som ”vanliga”, men betydligt snabbare. Apelsin i botten ger en god smakbrytning och känsla av att julen närmar sig. Receptet ger 40 bitar och biskvierna går bra att frysa.

Ingredienser

Botten

  • 400g
    mandelmassa, grovriven
  • 2
    äggvitor
  • 1dl
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 1
    citron eller apelsin, rivet skal

Smörkräm

  • 400g
    smör, rumstempererat
  • 3dl
    florsocker
  • 2
    äggulor
  • 1dl
    kakao
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2msk
    espresso eller starkt kaffe

Topping

  • 300g
    mörk choklad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.

2. Starta med att göra botten. Blanda samtliga ingredienser. Bred ut i bakpappersklädd långpanna cirka 30x40 cm. Tänk att ju större form, desto lägre biskvier.

3. Grädda mitt i ugnen 20 minuter eller tills den börjar få färg. Ta ut och låt svalna helt.

4. Vänd upp botten på ett nytt bakpapper och dra bort det som sitter fast under. Det gör att undersidan på biskvierna inte fastnar på kakfatet.

5. Vispa ihop samtliga ingredienser till smörkrämen fluffigt med elvisp.

6. Bred krämen ovanpå botten, ställ kallt.

7. Smält choklad i micro eller vattenbad, bred den ovanpå kakan.

8. Garnera med strössel, hyvlad choklad eller med det du vill. Du kan även ringla på vit choklad.

9. Låt stelna och skär i rutor med en kniv som du doppar i hett vatten och torkar av mellan varje snitt.

Tips

Mandelmassan är lättast att riva om den är kall. Byt ut espresso mot gräddkolalikör för en annan spännande smak.

Dela det här receptet med dina vänner!