Björkkrydda till te och brödbak

Björkkrydda till te och brödbak

Publicerat:

Bladen som används ska helst inte vara större än 3 cm stora. När de är fullstora tappar de i smak rejält. Man kan lätt repa av bladen på björksly som ändå ska röjas bort senare på säsongen. Receptet kommer från Eva Gunnare, Jokkmokk.

Ingredienser

  • björklöv, färska, späda

Så lagar du

1. Lägg bladen på torkollar eller lakan och torka i en luftig boda eller annat luftigt utrymme. Oftast så behöver de inte vara inomhus eftersom försommarvärmen räcker och det inte är så fuktigt ute.

2. Efter ett par dagar är löven helt torra och går att smula lätt. Förvara dem i en mörk glasburk eller plåtburk så att det ej kommer in ljus och för mycket syre.

3. Dessa torkade löv använder jag som krydda i bröd och dressingar men också i måltidsdryck: Använd ett par matskedars torkade löv i en liter vatten och låta stå ca 2 timmar. Smaken påminner om grönt kallt te. Och man kan också dricka ett varmt örtté med björklöv. Smaken blir lite starkare och bittrare men fungerar väldigt bra om man vill rensa ut slagg ur kroppen.

Tips

Färska ”musöron” som plockas på försommaren kan också användas till att göra en god måltidsdryck. Lägg en näve färska blad i en liter kallt vatten. Låt stå och rör då och då. Sila av och njut av en frisk, sommarsmakande dryck.

Här hittar du mer om Eva Gunnare i Jokkmokk som har en passion för naturens skafferi.

Dela det här receptet med dina vänner!