Björnbärsrutor med knäcktopp

Björnbärsrutor med knäcktopp.

Publicerat:

Tillagningstid:

Dags att sylta, safta och bara mysa av alla fina, svenska råvaror. Idag går jag loss på bakning med sommarens ljuvliga bär. Kolla in vad jag nyss plockade ut ur ugnen!

Ingredienser

6 - 8portioner

Kaka

  • 200g
    smör
  • ¾dl
    mjölk, 3%
  • 4
    ägg
  • 3dl
    strösocker
  • dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • kardemumma
  • 2tsk
    bakpulver

Fyllning

  • 3-4dl
    björnbär och blåbär, färska eller frysta
  • 100g
    vit choklad, hackad

Knäckigt havretäcke

  • 100g
    smör
  • 1dl
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker, kanel om du vill
  • dl
    havregryn

Så lagar du

Kaka

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret, ställ åt sidan och häll i mjölk, låt svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda samtliga torra ingredienser.

5. Häll smöret i äggblandningen, rör om och sikta ner mjölet. Rör tills det är blandat, häll upp i bakpappersklädd långgpanna.

6. Strö fyllning dvs. bär och choklad över.

Knäckigt havretäcke

1. Smält smör, rör ner resterande ingredienser och strö blandningen ovanpå kakan.

2. Grädda mitt i ugnen tills kakan är gyllene och genomgräddad. Det tar ca 40 minuter. Testa mot slutet med en sticka.

3. Pudra gärna lite florsocker på toppen.

Dela det här receptet med dina vänner!