Blåbär- och vaniljbullar i långpanna

Blåbär- och vaniljbullar i långpanna.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftigt vetebröd med hjärta av blåbär och vanilj.

Ingredienser

30portioner

Deg

  • 50g
    jäst
  • 5dl
    kall mjölk
  • ½tsk
    salt
  • 1dl
    strösocker
  • 600g
    vetemjöl
  • 150g
    smör, rumsvarmt och mjukt
  • valifritt: nymortlad kardemumma

Till pensling

  • 1st
    ägg
  • valfritt: 1 dl hackade hasselnötter eller mandelsplitter

Glasyr

  • 2dl
    florsocker
  • lite vatten, eller saft (om du vill ha färg och smak på glasyren)

Blåbärsfyllning

  • 2dl
    tjock blåbärssylt eller 2 dl blåbär+1 msk majsstärkelse
  • 2dl
    tjock vaniljkräm

Så lagar du

1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker, mjöl och klicka i det mjuka smöret. Bearbeta till en jämn smet.

2. Låt jäsa övertäckt med bakduk till nästan dubbel storlek, det tar ca 2 timmar eller täck med plast och jäs över natten i kylen. Har du bråttom värmer du mjölken till 37 grader och jäser 40 minuter.

3. Förbered fyllningen. Rör ihop vaniljkräm eller marsán-sås enligt instruktionerna på paketet. Använder du färdiga blåbär; koka upp dem och red av med majsstärkelse. Ställ i kylen.

4. Häll ut den lösa degen i smord eller bakpappersklädd långpanna ca 30x40 cm. Låt jäsa under duk ca 25 minuter.

5. Sätt ugnen på 225 grader. Gör gropar i degen med fingrarna och klicka i fyllningen. Pensla med ägg, strö på nötter och grädda 15-20 minuter eller tills den är gyllene och genomgräddad. Tiden varierar i olika ugnar, så kolla noga mot slutet. Låt svalna.

6. Rör ihop florsocker med lite vatten till lämplig glasyrkonsistens och ringla glasyr på kakan. Eller pudra florsocker över. Skär i portionsbitar innan servering. Bullarna går bra att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!