Blåbärscheesecake med choklad- och kaneldeg

Blåbärscheesecake med choklad- och kaneldeg.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Jespers Långströms läckra cheesecake bakas med en botten av mandelmjöl och choklad och kryddas med kanel.

Ingredienser

15portioner

Choklad/kaneldeg

  • 100g
    vetemjöl
  • 1g
    salt
  • 45g
    florsocker
  • 60g
    mandelmjöl
  • 12g
    kakao
  • 3g
    kanel
  • 95g
    smör, rumsvarmt
  • 20g
    äggula (1 st)

Cheesecake

  • 200g
    färskost
  • 40g
    strösocker
  • 6g
    majsstärkelse
  • 1
    ägg
  • 1
    apelsin, zesten
  • 120g
    crème fraiche
  • 40g
    blåbär, frysta går bra

Crème till topping

  • 100g
    färskost
  • 80g
    crème fraiche
  • 25g
    florsocker
  • färska blåbär och mynta att garnera med

Så lagar du

Choklad/kaneldeg

1. Blanda mjöl, kakao, mandelmjöl, florsocker, salt och kanel.

2. Blanda i äggulan och smöret tills degen inte har några klumpar.

3. Försök att blanda så lite som möjligt, annars blir degen seg.

4. Platta ut degen och lägg degen i kylen i ca 60 minuter (inplastad).

5. Fodra formen med degen och ställ den i frysen i ca 20 minuter.

6. Grädda den fodrade formen (direkt från frysen) på 200 grader i ca 7-10 minuter.

Cheesecake

7. Vispa ihop färskost, socker, apelsinzest, majsstärkelse, ägg och crème fraiche.

8. När massan är slät så häll i de frusna blåbären och rör om så att blåbären blir fördelade i massan.

9. Häll massan i den bakade botten och grädda allt på 140 grader i ca 15-20 minuter, tills massan har stannat.

10. Låt cheesecaken svalna och kyl den väl (gärna i kylen över natten).

Topping

1. Vispa färskost, crème fraiche och florsocker tills massan blir fast och bredbar.

2. Bred ut massan på cheesecaken.

3. Täck toppingen med färska blåbär och dekorera med mynta.

Tips

Jesper använder vanlig ugnsvärme. Har du varmluftsugn kan du minsta temperaturen med ca 20 grader.

Dela det här receptet med dina vänner!