Blåbärskaka

blåbärskaka

Publicerat:

Tillagningstid:

En typisk blåbärskaka som ofta görs i Tornedalen.

Ingredienser

10 - 12portioner

  • 2st
    ägg
  • 1dl
    socker
  • 1/2tsk
    salt
  • 1tsk
    kardemumma
  • 1st
    jäst
  • 3dl
    mjölk
  • 150g
    smör
  • 11dl
    mjöl
  • 4-5dl
    blåbär som är blandade i lite potatismjöl

Så lagar du

  1. Blanda ägg, socker och lite salt och rör om. Rör ner kardemumma och smula ner jästen.
  2. Värm mjölken och smöret fingervarmt och rör ner det i smeten. Rör sedan ner mjölet. Låt degen bli lite lös. Låt degen jäsa under duk i ca 40 min.
  3. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i två lika delar. Den ena delen lägger du som botten i en långpanna. Kavla ut den eller tryck med fingrarna. Lägg blåbären över hela plåten och skär sedan remsor av den deg som är över och lägg över blåbären.
  4. Pensla med lite ägg. Grädda i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.

Servera med en klick grädde eller vaniljsås.

Dela det här receptet med dina vänner!