Blåbärskaka - blåbärskakun

Tillagningstid:

Blåbärskaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rikligt med nymortlad kardemumma, äkta smör och sötsyrliga blåbär är hemligheten. Om du har ett eget favoritrecept på vetedeg kan du använda det. Att tillsätta rumsvarmt smör och göra en fördeg ger ett saftigare bröd. Blåbärskakan går utmärkt att frysa.

Ingredienser

Fördeg

  • 25 g
    jäst
  • 3 dl
    mjölk
  • 250 g
    vetemjöl (drygt 4 dl)

Deg

  • 250 g
    vetemjöl (spara lite till utbakning)
  • 80 g
    strösocker (0,75 dl)
  • 1 krm
    salt
  • 1-2 tsk
    kardemumma, mortlad
  • 100 g
    smör, mjukt

Fyllning

  • ca 8 dl
    blåbär
  • 0,5 - 1 dl
    strösocker (du väljer hur söt du vill ha fyllningen)
  • 2-3 msk
    potatismjöl för frysta eller mer vattniga bär.

Till pensling

  • 2-3 msk
    råsocker (valfritt)

Vaniljsås turbo

  • 2 dl
    naturell yoghurt
  • 1-2 msk
    snabb vaniljsåspulver

Så lagar du