Blåbärskaka - blåbärskakun

Blåbärskaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rikligt med nymortlad kardemumma, äkta smör och sötsyrliga blåbär är hemligheten. Om du har ett eget favoritrecept på vetedeg kan du använda det. Att tillsätta rumsvarmt smör och göra en fördeg ger ett saftigare bröd. Blåbärskakan går utmärkt att frysa.

Ingredienser

Fördeg

  • 25g
    jäst
  • 3dl
    mjölk
  • 250g
    vetemjöl (drygt 4 dl)

Deg

  • 250g
    vetemjöl (spara lite till utbakning)
  • 80g
    strösocker (0,75 dl)
  • 1krm
    salt
  • 1-2tsk
    kardemumma, mortlad
  • 100g
    smör, mjukt

Fyllning

  • ca 8dl
    blåbär
  • 0,5 - 1 dl
    strösocker (du väljer hur söt du vill ha fyllningen)
  • 2-3msk
    potatismjöl för frysta eller mer vattniga bär.

Till pensling

  • 2-3msk
    råsocker (valfritt)

Vaniljsås turbo

  • 2dl
    naturell yoghurt
  • 1-2msk
    snabb vaniljsåspulver

Så lagar du

1. Blanda samtliga ingredienser till fördeg, täck med duk och låt vila en timme i rumstemperatur. Tillsätt resterande ingredienser, smöret klickvis och och bearbeta till en smidig deg, spara lite mjöl till utbakning. Täck bunken med lock eller plastfolie, låt jäsa över natten i kylen. Om du har bråttom kan du värma mjölken och jäsa en timme i rumstemperatur istället.

2. Dela degen i 6 bitar, forma runda degämnen (degbollar) på mjölat bakbord, platta till något med handen. Låt vila 10 minuter under duk så att degens spänning släpper. Då blir den lättare att kavla. Kavla ut tills degen är 1-2 cm tjock, lägg på bakpappersklädd plåt.

3. Blanda blåbär, socker och ev potatismjöl. Fördela bären ovanpå degen, spara en bit på kanten. Vik upp kanterna och nyp till degen så att bären stannar kvar. Täck med duk och låt jäsa tills kanterna puffat upp, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kanterna med ägg, strö på socker. Grädda tills brödet är genomgräddat och fått vacker, gyllene färg, det tar 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

Tips

Baka små bullar av hälften av degen. Grädda dem i smord muffinsplåt eller i stabila formar.

Vaniljsås turbo

Ibland har man mer tid för att laga mat, ibland mindre. Det finns helt enkelt olika tillfällen i livet. Det här receptet är för de dagar man behöver en genväg. Yoghurt ger en trevlig syra och du väljer själv hur söt du vill ha din sås/kräm. Du kan även använda turkisk yoghurt och lyxiga dagar kan man röra ner lite grädde.

2 dl naturell yoghurt
1-2 msk snabb vaniljsåspulver

Vispa ihop yoghurt och pulver. Om du vill ha svarta prickar i så rör du ner lite vaniljpulver.

Dela det här receptet med dina vänner!