Blåbärsmuffins med knaprig smulpajstopp

Blåbärsmuffins med knaprig smulpajstopp

Publicerat:

Saftiga blåbärsmuffins med kryddigt, knaprigt täcke. Både muffins och smulpaj, samtidigt! Kardemumma, blåbär, vanilj och citron är en favvokombo för mig. Jag la till ingefära och kanel för att göra dem kryddigare, men det kan du välja efter din personliga smak.

Ingredienser

8portioner

  • 150g
    smör, mjukt
  • 2dl
    strösocker, eller råsocker
  • 2
    ägg
  • 2tsk
    vaniljpulver
  • 1
    citron, det rivna gula skalet
  • ½dl
    naturell yoghurt, 3%
  • 3dl
    vetemjöl
  • tsk
    bakpulver
  • 1dl
    blåbär, frysta

Crumble

  • 25g
    smör
  • ½dl
    vetemjöl
  • ½dl
    kokos eller havregryn
  • 2msk
    råsocker
  • 1tsk
    ingefära, malen
  • 1tsk
    kanel, malen
  • 1tsk
    kardemumma, mortlad

Till garnering

  • mandel, flagad
  • florsocker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till crumble.

2. Vispa smör och socker vitt. Tillsätt ägg, ett i taget och blanda ihop. Blanda ner vanilj, citronskal och yoghurt. Rör ner mjöl blandat med bakpulver. Fördela hälften av smeten i formarna, de ska inte vara mer fyllda än till ca 3/4 totalt.

3. Lägg i blåbär och toppa med resterande smet. Tryck ner några blåbär ovanpå. Fördela crumble över muffinsarna.

4. Toppa med mandelspån. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och genombakade, det tar cirka 25 minuter.

5. Passa dem mot slutet så att de blir lagomt gräddade, de kan gärna ha en lösare kärna, då blir det lite som kladdkaka, även om de då sjunker ihop lite i mitten.

6. Låt svalna och pudra med florsocker innan servering.

Tips 1: Servera som en festlig blåbärsbakelse med vispad grädde och blåbär, eller vispa ihop en fast kräm av 2 dl grädde, 200 g naturell färskost, 3 msk florsocker och 3 msk lemoncurd och spritsa ovanpå.

Tips 2: Vill du baka glutenfritt? Använd glutenfri mjölmix istället för vetemjöl, öka mängden mjöl i smeten till 0,5 dl, använd glutenfria havregryn.

Dela det här receptet med dina vänner!