Blåbärspaj med mandelfyllning

Blåbärspaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk blåbärspaj är god i sig, men med mandelmassa i fyllningen lyfter den en bit till.

Ingredienser

4 - 5portioner

Pajdeg

  • 3dl
    vetemjöl, 180 g
  • 3msk
    strösocker
  • 125g
    kallt smör i tärningar
  • 1st
    äggula

Fyllning

  • 100g
    mandelmassa
  • 1st
    ägg
  • 200g
    blåbär
  • 2msk
    strösocker

Servering

  • florsocker
  • vispad grädde eller glass

Så lagar du

1. Blanda vetemjöl och socker i matberedare. Tillsätt smör och kör hastigt till en grynig massa. Häll i äggulan och kör snabbt till en deg. Tryck ut den i en pajform 25-27 cm i diameter, spara en klick till dekorgaller. Ställ kallt 30 min.

2. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och blanda med ägget. Bred ut röran i pajskalet. Blanda blåbär och socker och fördela ovanpå. Kavla ut resten av degen, skär eller sporra ut remsor och lägg som ett galler på fyllningen.

3. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min. Servera avsvalnad eller kall, pudra över lite florsocker och bjud grädde eller glass till.

Dela det här receptet med dina vänner!