Bläckfisk och bönor i lerkruka
Publicerat:
2013-10-17Niklas Ekstedts rätt på restaurang Mikla i Turkiet
Ingredienser
Till grönsaksjuicen
- 3 stBananschalottenlök
- 2 stMorötter
- 100 gRotselleri
- 3Blekselleri (stjälkar)
- 3 klyfta(or)Vitlök
- 3 mskOlivolja
- 3 kvist(ar)Timjan
- 3 mskTomatpuré
- 6 dlGrönsaksbuljong
- Salt
Till bläckfisken
- 1 stBläckfisk (ca 1 kg)
- 5 literVatten
- 5 dlSalt
Till lergrytan:
- 2 dlCannelinibönor (blötlagda över natten)
- 5 stFörkokta kronärtskocksbottnar
- Bläckfisken från receptet ovan
- 2 mskSumakbär
- 6 dlGrönsaksjuice OBS: Från receptet ovan.
- 100 gMjöl
- 100 gSalt
- 100 gVatten
- 1 stCitron
Så lagar du
Grönsaksjuicen:
1. Skala alla grönsaker och skär dom i centimeterstora bitar.
2. Hetta upp en kastrull med oljan och fräs grönsakerna på medelvärme i 3 minuter.
3. Tillsätt tomatpuré och timjan. Fräs ytterligare någon minut.
4. Häll på buljongen och låt sjuda i 15 minuter.
5. Sila av grönsaksjosen och smaka upp med salt.
Bläckfisken:
1. Koka upp vattnet och saltet i en kastrull.
2. Skär bort huvudet och skär tentaklerna i bitar om tre cm.
3. Koka tentaklerna i vattnet 1 minut.
4. Tag upp dom och kyl ned hastigt i isvatten.
Lergrytan:
1. Mortla sumakbären och lägg dem i lergrytan med bönorna, skockorna och bläckfisken.
2. Häll över grönsaksjosen och sätt locket på.
3. Blanda ihop mjöl, salt och vatten till en slät deg.
4. Forma degen till en en långsmal remsa och sätt denna remsa över och längs med glipan mellan gryta och lock. Som en slags tätning.
5. Baka i ugn 200 grader i 2 h 30 min.
6. Knacka bort degen och öppna locket framför gästerna.
7. Lägg upp rätten på tallrik och droppa citronsaft över varje tallrik!