Blåmusselpasta

Blåmusselpasta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Linguine Vongole är en traditionell italiensk rätt som ofta äts till julen i Neapel. Den är enkel att tillreda och bygger på en smakrik buljong som man får om man använder färska musslor. I vår version används vanliga blåmusslor som inte är speciellt dyra. Du hittar dem i välsorterade matbutiker.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    blåmusslor, färska
  • 500g
    linguine
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    röd chili
  • 3
    schalottenlökar
  • 3
    plommontomater
  • 4-5msk
    olivolja
  • dl
    vitt vin
  • 1
    citron
  • salt och peppar
  • 1knippa(or)
    bladpersilja, hackad

Så lagar du

1. Skölj musslorna och skrubba dem.

2. Knacka på musslan. Kasta dem som inte sluter sig eller som är spruckna.

3. Öppna hälften av musslorna med en kniv.

4. Skrapa musslorna ur skalet med en sked. Spara musslorna och musseljuicen.

5. Skala och hacka vitlök, chili, lök och tomatkött. Svetta i en stekpanna i rikligt med olivolja.

6. När löken mjuknat efter ca 3 minuter, höj värmen och tillsätt de urgröpta blåmusslorna.

7. Sautera, dvs. stek hastigt upp musslorna och slå på vinet. Låt koka ihop något.

8. Tillsätt resten av musslorna och låt dem koka på svag värme tills de öppnar sig.

9. Koka pastan enligt anvisningen.

11. Blanda ihop den kokta pastan med musselsåsen och smaka upp med citron, salt och peppar.

12. Garnera eventuellt med bladpersilja.

Dela det här receptet med dina vänner!