Blåmusselpasta
Publicerat:
2020-02-03Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kgblåmusslor, färska
- 500glinguine
- 4klyfta(or)vitlök
- 1röd chili
- 3schalottenlökar
- 3plommontomater
- 4-5mskolivolja
- 1½dlvitt vin
- 1citron
- salt och peppar
- 1knippa(or)bladpersilja, hackad
Så lagar du
1. Skölj musslorna och skrubba dem.
2. Knacka på musslan. Kasta dem som inte sluter sig eller som är spruckna.
3. Öppna hälften av musslorna med en kniv.
4. Skrapa musslorna ur skalet med en sked. Spara musslorna och musseljuicen.
5. Skala och hacka vitlök, chili, lök och tomatkött. Svetta i en stekpanna i rikligt med olivolja.
6. När löken mjuknat efter ca 3 minuter, höj värmen och tillsätt de urgröpta blåmusslorna.
7. Sautera, dvs. stek hastigt upp musslorna och slå på vinet. Låt koka ihop något.
8. Tillsätt resten av musslorna och låt dem koka på svag värme tills de öppnar sig.
9. Koka pastan enligt anvisningen.
11. Blanda ihop den kokta pastan med musselsåsen och smaka upp med citron, salt och peppar.
12. Garnera eventuellt med bladpersilja.