Blomkålscurry

Blomkålscurry.

Publicerat:

Tillagningstid:

Bästa sättet att koka blomkål är i 1 cm vatten med skirat smör och under kort tid. Vattnet sköter om tillagningen medan smöret förstärker smaken. Underbart gott tillsammans med en smakintensiv, men inte stark, Strömsöcurry.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    blomkål
  • 12
    små potatisar, fast sort
  • 1
    purjolök
  • 4dl
    kokosmjölk, ekologisk
  • 1 ½dl
    röda linser
  • 1dl
    skalade mungbönor, blötlagda
  • 1knippa(or)
    persilja
  • 3kvist(ar)
    hackad mynta
  • 1
    citron
  • 1dl
    skirat smör
  • 1liter
    vatten
  • 3tsk
    Strömsöcurry (se relaterat recept)
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Blötlägg mungbönorna, gärna i 8 timmar.

2. Skär blomkål i grova klyftor.

3. Koka upp vatten, salt, hyvlat skal och saft av en halv citron, skirat smör och stjälkarna av persiljan i en stor kastrull.

4. Lägg i blomkål, och sjud under lock 4–5 minuter tills nästan klar. Lyft av och låt eftergå.

5. Tärna potatis och skiva purjolök.

6. Svetta i olja tills lite mjuka. Tillsätt curry, mungbönor, linser, kokosmjölk och 2 dl blomkålskokvatten. Låt sjuda under lock ca 10 minuter tills potatis och mungbönor är mjuka.

7. Avsluta med finhackade örter, rivet skal och juice av en halv citron och smaka av med salt och peppar. Servera med blomkål, Strömsöcurry och ev. tunnbröd.

Tips

Genom att skira smör får man klarat smörfett som inte binder i vattnet utan ger en ren smörsmak.

För att få 1 dl skirat smör gör du så här: Smält 1,5 dl smör, ställ åt sidan och låt skiktas. Protein och laktos sjunker då till botten, det klara, gula fettet ovanpå är smörfett.

När du hällt av smörfettet kan resten brynas och användas som en jättegod smörsås till potatis, fisk eller grönsaker.

Dela det här receptet med dina vänner!