Krämig blomkålskaka

Blomkålskaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lika vacker som god och oerhört praktisk rätt eftersom den med fördel kan göras i förväg.

Ingredienser

6portioner

  • 600g
    blomkål, i bitar ca 3-4 cm
  • 200g
    grönkål, strimlad
  • 10
    ägg
  • 1dl
    crème fraiche
  • 2dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 2dl
    valfri ost, riven
  • smör, till stekning och form
  • ströbröd, mandelmjöl eller sesamfrön, till formen

Till garnering

  • 10
    små tomater, alt. 1 röd lök, skivad

Till servering

  • grönsallad och ev. en klick tjock yoghurt

Så lagar du

1. Förväll blomkål ca 5 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och spola av med kallvatten, låt rinna av ordentligt.

2. Fräs grönkål hastigt i smör, låt svalna.

3. Förbered en en springform: Kläm fast bakpapper i botten, smöra och bröa sidorna.

4. Sätt ugnen på 180 grader (vanlig ugn). Vispa upp äggen litegrann, tillsätt crème fraîche och de torra ingredienserna, vispa ut eventuella klumpar. För att undvika klumpar kan du blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten.

5. När smeten är slät rör du ner ost, blomkål och grönkål. Häll smeten i formen, garnera med tomater och eller lök på toppen.

6. Grädda mitt i ugnen tills kakan har stelnat och fått gyllene färg. Det tar ca 45 minuter.

7. Servera med grönsallad och yoghurt. En brödbit eller ett par nachos och sriracha (het sås) kan vara gott till.

Tips

Smaksätt smeten med hackad dill, gräslök eller persilja.

Kakan är lika god varm som kall och går utmärkt att förbereda dagen innan.

Dela det här receptet med dina vänner!