Blomkålssoppa
Publicerat:
2022-09-12Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1stblomkål (ca 500g)
- 2-3stpotatisar (fast)
- 1stgu lök
- 3klyfta(or)vitlök
- 1dlvitt vin
- 1literkyckling- eller grönsaksbuljong
- 2dlgrädde
- 1stcitron (skal och saft)
- salt och svartpeppar
Till garnering
- 250gkantareller
- 2msksmör
- 1stäpple
- färsk timjan
- krutonger
Örtolja
- 0,5dlhackade örter
- 1klyfta(or)vitlök
- 2dlrapsolja
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Skala och grovhacka löken. Skala och skiva vitlöken tunt.
Fräs blomkål, potatis och lök i oljan i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt fräsa någon minut. Tillsätt buljong och låt koka i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Förbered dina tillbehör. Rensa svampen och skär den i mindre bitar Fräs svamen i en torr, varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och låt svampen fräsa tills den den blir lite krispig. Smaka av med salt och peppar.
Hacka äpplet i fina små tärningar.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner grädde. Riv ner citronzest och och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
Toppa soppan med smörstekta kantareller äpple, timjan, krutonger och örtolja.