Blomkålssoppa

Blomkålssoppa

Publicerat:

Tillagningstid:

Hösten lockar med soppmiddag. Gärna med många tillbehör så att det blir lite tuggmotstånd och nya smakkombinationer i varje tugga. Lite hårt stekta kantareller och syrliga äppletärningar till exempel. Experimentera utifrån vad du har i din grönsakslåda och passa på att ta vara på allt!

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    blomkål (ca 500g)
  • 2-3st
    potatisar (fast)
  • 1st
    gu lök
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1dl
    vitt vin
  • 1liter
    kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2dl
    grädde
  • 1st
    citron (skal och saft)
  • salt och svartpeppar

Till garnering

  • 250g
    kantareller
  • 2msk
    smör
  • 1st
    äpple
  • färsk timjan
  • krutonger

Örtolja

  • 0,5dl
    hackade örter
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2dl
    rapsolja
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

  1. Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Skala och grovhacka löken. Skala och skiva vitlöken tunt.

  2. Fräs blomkål, potatis och lök i oljan i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt fräsa någon minut.  Tillsätt buljong och låt koka i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. 

  3. Förbered dina tillbehör. Rensa svampen och skär den i mindre bitar Fräs svamen  i en torr, varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och låt svampen fräsa tills den den blir lite krispig. Smaka av med salt och peppar.

  4. Hacka äpplet i fina små tärningar.

  5. Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner grädde. Riv ner citronzest och och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

  6. Toppa soppan med smörstekta kantareller äpple, timjan, krutonger och örtolja.

Dela det här receptet med dina vänner!