Blommande maltagliati med sparris och buffelmozarella

Blommande maltagliati med sparris och buffelmozarella

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Våren närmar sig och det knoppas överallt. Jag älskar att ta in naturen på tallriken, framförallt med ätliga blommor. Välj med omsorg så de verkligen är ätliga och obesprutade! Penséer, violer, rosor och ringblommor går fint att ”valsa” in i en pastadeg. Och har man inte blommor kan testa med örter istället. Blandpersiljan och salvia är perfekt. Det ska inte vara för mycket mycket vätska i bladen och de ska tåla att läggas riktigt platt och tunt. Bara att experimentera på. Våren syns också i denna påskpasta i form av sparris. En underbar primör om ni frågar mig!!

Ingredienser

4portioner

Blommande påskpasta

  • 500g
    mjöl, för pasta
  • 5st
    ägg
  • örter eller ätliga blommor

Blommande maltagliati med sparris och buffelmozarella

  • 1sats(er)
    blommande påskpasta
  • 250g
    sparris
  • 100g
    smör
  • 1st
    citron
  • 1dl
    pinjenötter
  • buffelmozarella

Så lagar du

Blommande påskpasta

  1. Mät upp mjölet på ett bakbord. Gör en stor grop i mitten. Knäck äggen i gropen och vispa upp med en gaffel. Vispa in mjölet i äggen med hjälp av gaffeln, lite mjöl i taget.

  2. Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda den slät, len och elastisk i cirka 10 minuter.

  3. Dela degen i två bitar och täck dem med plastfolie. Låt vila minst 30 minuter.

  4. Ta ut en deghalva i taget. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar (det går också att kavla degen för hand med en kavel).

  5. Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till önskad tjocklek. 

  6. Lägg blomblad och/eller örter över halva arket. Vik över och kavla igen degen en eller två gånger till. 

  7. Mjöla degen och vik ihop den. Skär slarviga remsor, så kallade ”maltagliati” och mjöla lätt. 

  8. Förbered din pastasås.

  9. Koka pastan i saltat vatten i cirka 3 – 4 minuter. 

 

Blommande maltagliati med sparris och buffelmozarella

  1. Rosta pinjenötterna i en medelvarm, torr stekpanna. 

  2. Sätt ugnen på 220 grader.

  3. Knäck av det yttersta på sparrisen och skär i cirka 5 cm långa bitar, Ringla över olivolja och strö över lite salt. Blanda om ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen i cirka 15 -  20 minuter. De ska vara mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd.

  4. Sätt på en stor kastrull med mycket vatten på medelstark värme till pastan. Låt vattnet koka upp.

  5. Smält smöret. Riv i citronskal och pressa i saften från citronen. 

  6. Häll av vattnet och lägg pastan i smöret. Blanda om ordentligt, tillsätt parmesanosten och rör om ordentligt. 

  7. Toppa med rostad sparris, buffelmozzarella, pinjenötter och svartpeppar. Servera direkt!
     

 

Dela det här receptet med dina vänner!