Boeuf Bourguignon (köttgryta)

Boeuf Bourguignon.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ju längre tid den klassiska franska rätter får koka desto godare. Här serverad med spännande tillbehör.

Ingredienser

4 - 6portioner

Boeuf Bourguignon

  • 500g
    högrev från kviga, ekologiskt gräsbeteskött
  • 50g
    rökt sidfläsk, tärnat
  • 3st
    gula lökar
  • 3st
    färska lagerblad
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1kruk(or)
    timjan
  • 1st
    flaska rödvin av god kvalitet
  • 3st
    långpeppar
  • 1liter
    kalvfond
  • 1msk
    sherryvinäger
  • maizena

Grönsaker Bourguignon

  • 100g
    champinjoner
  • 100g
    morötter
  • 100g
    karljohansvamp, frusen
  • 100g
    smålök
  • 100g
    rökt sidfläsk, strimlat
  • 50g
    kruspersilja
  • havssalt

Mandelpotatismos

  • 500g
    mandelpotatis
  • 250g
    smör
  • ½dl
    grädde
  • 1dl
    mjölk
  • salt och vitpeppar

Råmarinerat äpple och senapsfrö

  • 3st
    äpplen
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    rostade senapsfrön
  • salt

Saltgurka och smält lök

  • 4st
    saltgurkor
  • 1st
    charlottenlök
  • 2msk
    olja

Svamp i sherryvinäger

  • 4st
    champinjoner
  • 5-6st
    karljohansvampar
  • 1dl
    sherryvinäger
  • ½dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • 1st
    lagerblad

Så lagar du

Boeuf Bourguignon

1. Blanchera all karljohansvamp i lätt saltat vatten och spara svampen till Grönsaker Bourguignon. Spara vätskan till Boeuf Bourguignon.

2. Skär köttet i grova tärningar (4x4 cm). Salta och peppra. Bryn runt om i stekpanna med sidfläsk och deglacera panna efter stekning med kalvfond.

3. Grovtärna lök och svetta långsamt i gryta på medelvärme tills den mörknar (ca 45 min).  Tillsätt repad timjan, hackad vitlök och lagerblad när löken är så mjuk så den nästan faller sönder. Tillsätt rödvin och sjud i 5 min.

4. Slå rödvinslöken över köttet i en lergryta. Slå på kalvfond, svampavkok och riv i långpeppar. Baka över natten i ugn på 90 c.

5. Tag ut på morgonen och red av såsen med maizena utan att sila den. Smaka av med nyplockad timjan, lite sherryvinäger, salt och långpeppar.

Grönsaker Bourguignon

1. Skär morötter i stubbar. Stryk botten av stekpanna med smör. Placera ut morötter, champinjoner, smålök och karljohan i smöret. Slå på lite vatten och strö över lite havssalt.

2. Lägg på lock och sätt på spisen på het värme. Låt sjuda utan att röra pannan. Lyft på locket när stekljud hörs. Slunga runt grönsaker med nystekt sidfläsk och hackad persilja.

3. Servera direkt över grytan och nyvispat potatismos.

Mandelpotatismos

1. Skala och sjud potatis väldigt försiktigt i osaltat vatten. Häll av potatis och ånga av det sista vattnet.

2. Passera potatisen och vispa med tempererat smör. Montera med varm gräddmjölk till rätt konsistens. Avsluta ev. med lite mjölk för rätt slät och lagom lös konsistens (tänk på att det stabbar sig efter hand). Smak av med salt och vitpeppar.

Råmarinerat äpple och senapsfrö

1. Strimla äpplena och marinera i äppelcidervinäger, lite socker och salt.

2. Vänd in senapsfrö och olja. Smaka ev. av med mer salt.

Saltgurka och smält lök

1. Finhacka löken och smält i olja tills riktigt mjuk och genomskinlig. Blanda med grovtärna saltgurka.

Svamp i sherryvinäger

1. Blanda vinäger, socker och vatten.

2. Skiva svampen och blanchera hastigt i lättsaltat vatten. Lägg i tätslutande och slå på vinägerlag. Låt stå minst en timme innan servering. Gåt utmärkt at förvara i kyl.

Dela det här receptet med dina vänner!