Bolani

Bolani

Publicerat:

Tillagningstid:

Dessa fyllda bröd är favoriten bland de afghanska ungdomar som kommit och lagat mat med mig. Oftast fyller man dem med kokt potatis men de går att variera med spenat till exempel. Ät dem varma med örtyoghurt till.

Ingredienser

4portioner

  • 8dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 2-2 ½dl
    rumstempererat vatten
  • 1 tsk
    olivolja

Fyllning

  • 4
    medelstora kokta potatisar
  • 1msk
    olivolja
  • 1 ½ tsk
    salt
  • ½tsk
    nymalen svartpeppar
  • 1 kruk(or)
    koriander
  • 3
    stjälkar salladslök
  • 1
    grön chili
  • ½-1 dl
    olivolja att steka i

Dippsås

  • 2dl
    matyoghurt
  • 2msk
    vatten
  • 1
    finhackad vitlöksklyfta
  • 1msk
    finhackad dill
  • 1 msk
    finhackad färsk koriander
  • ½ tsk
    salt

Så lagar du

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Blanda olivolja och vatten. Rör ner det i mjölet och arbeta ihop till en lös deg. Knåda degen i bunken kvickt i ett par minuter. Lägg på en handduk och låt stå någon timme i rumstemperatur.

2. Hacka koriander och salladslök. Kärna ur chilin och hacka den fint.

3. Skala den kokta potatisen och mosa dem lite grovt med en gaffel. Blanda ner olivolja, salt, svartpeppar, koriander, salladslök och chili. 

4. Blanda ingredienser till dippsåsen. Smaka av och ställ åt sidan.

5. Dela upp degen i åtta bitar och rulla till bollar. Strö mjöl över din arbetsbänk och kavla varje boll till en tunn rundel.

6. Lägg ett par matskedar fyllning i mitten av rundeln. Pensla kanterna med lite vatten. Vik till en halvmåne och tryck till så att de håller ihop ordentligt. Fortsätt med de andra bitarna.

7. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek bolanibröden på båda sidorna tills de får fin färg. Servera bolani varma med dippsåsen till.

Dela det här receptet med dina vänner!