Bönburgare med svamp och paprikasås

Bönburgare med svamp och paprikasås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Helt vegetariska burgare. Det går utmärkt att frysa in dem ostekta om du vill, då har du extra snabb mat en annan dag. Helt gluten- och laktosfritt om du väljer sådant bröd.

Ingredienser

6portioner

  • 250g
    champinjoner eller annan svamp
  • 1
    gul lök
  • 2msk
    olivolja
  • 2burk(ar)
    svarta bönor (450-500 g avrunnen vikt)
  • 1 ½msk
    psylliumfröskal
  • ½tsk
    chipotlepeppar
  • 1 ½tsk
    salt
  • olivolja till stekning

Tomat- och paprikasås

  • 3
    tomater
  • 1
    röd paprika
  • 1
    röd spansk pepparfrukt eller ½ tsk chiliflakes
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 3msk
    olivolja
  • ca ½tsk
    salt
  • ½tsk
    spiskummin

Tillbehör

  • bröd
  • salladsblad
  • 1
    avokado, skivad
  • picklad rödlök (se relaterat recept)
  • klyftpotatis

Så lagar du

1. Ansa svampen och finhacka den i matberedare eller för hand. Hacka löken. Fräs lök och svamp i olivoljan tills svampen mjuknat och vätskan kokat bort.

2. Spola av bönorna i ett durkslag i kallt vatten och låt dem rinna. Mixa hälften av bönorna i matberedare och mosa hälften grovt med en gaffel.

3. Blanda samman svampfräset med bönorna, psylliumfröskal och smaksätt med chipotlepeppar och salt.

4. Gör tomat- och paprikasås: Ta bort stjälkfästet från tomaterna och skär dem i grova bitar. Ansa paprika och skär den i bitar. Skiva pepparfrukten, om du vill ha en mildare sås tar du inte med kärnor och mellanväggar eller använd chiliflakes. Skiva vitlöken.

5. Fräs alltsammans i olivolja tills det blir mjukt. Mixa sedan i matberedare eller med mixerstav. Smaka av med salt och spiskummin.

6. Forma sex burgare och stek dem i olja några minuter på varje sida tills de har fin färg.

7. Servera med tillbehören.

Dela det här receptet med dina vänner!