Böngryta med pangad potatis

Böngryta med pangad potatis

Publicerat:

Tillagningstid:

En sötsyrlig ljus gryta med mustiga vita bönor i dillsås, ett nytt sätt att rosta potatis och en pepprigt krämig majonnäs.

Ingredienser

4portioner

Böngryta

  • 2dl
    vita bönor, torra (eller ca 600g färdigkokta + 200g spad
  • 4msk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    dillfrö
  • 1msk
    majsmjöl
  • 1knippa(or)
    färsk dill
  • 1dl
    havregrädde
  • 1
    näve spenat

Rotfrukter

  • 2st
    gulbetor
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    havssalt
  • 2st
    morötter

Pangad potatis

  • 12st
    potatisar, fasta och normalstora (ca 800g)
  • 1msk
    olivolja
  • 1tsk
    havssalt
  • 1msk
    äppelcidervinäger
  • 1st
    muskotnöt

Senap- och pepparmajonnäs

  • 1dl
    osötad sojamjölk
  • 2,5dl
    neutral matolja
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    havssalt
  • 1tsk
    svartpeppar, hel
  • 2msk
    bruna senapsfrön

Så lagar du

Böngryta

Koka egna bönor

1. Blötlägg bönorna dagen innan i 4 gånger så mycket vatten och låt ligga över natten helst.

2. Häll av vattnet på bönorna och skölj noga igenom med nytt vatten. Lägg tillbaka i samma gryta och slå på 0,5 liter vatten. Koka upp och sila bort vattnet igen och spola bönorna. Häll tillbaka bönorna i grytan igen. Slå på 1 liter vatten och koka upp vattnet. Mortla eller krossa dillfröna och lägg i vattnet. Lägg på ett lock och sänk värmen till medelsvag och låt koka i 50 minuter. Bönorna måste vara krämiga när de är klara. Låt stå till nästa steg.

Färdigkokta bönor på burk

Det blir bäst resultat om man kokar själv men du kan använda färdigkokta bönor och dess spad. Då vänder du bara i de krossade dillfröna direkt i de kalla bönorna.

3. Sila av spadet på bönorna ner i en bred gryta. Tillsätt vinägern och koka ner spadet till hälften. Häll tillbaka bönorna. Blanda majsmjölet med 2 msk vatten och rör om tills det är klumpfritt. Vispa i det i det kokande spadet, sänk värmen till svag och låt puttra undra omrörning i ett par minuter.

4. Finskär den färska dillen. Tillsätt 4 msk vitvinsvinäger, bönorna och havregrädden. Låt koka upp en gång. Om grytan känns blaskig låt den koka ihop tills den känns simmig. Om den har en simmig konsistens direkt, stäng av värmen. Tillsätt dillen och smaksätt med havssalt.

Rotfrukter

1. Dela gulbetorna på mitten och koka i 30 minuter i 2 liter vatten med 1 dl vitvinsvinäger och 1 tsk havssalt under lock.

2. Gnid av skalet och skär gulbetan i mindre bitar. Skölj morötterna och skiva tunna skivor. Alternativt hyvla på en mandolin.

Pangad potatis

1. Sätt ugnen på 190 grader.

2. Lägg en potatis i en handduk och slå/panga potatisen i bänken så att den krossas. Du kan använda en hammare också. Upprepa med all potatis. Tillsätt olja, äppelcidervinäger, havssalt och blanda om. Rosta i ugnen i ca 30 minuter på en stor plåt på bakpapper. Ta ut när potatisen är gyllenbrun och mjuk.

3. Riv muskotnöten, ca 10-20 gånger, över potatisen och kläm ner den i en mindre form så att den blir packad. Låt stå och svalna lite.

Senap- och pepparmajonnäs

1. Rosta svartpeppar i en het torr panna först i 1 minut. Lägg i en mortel och krossa grovt. Lägg i en liten gryta, slå på ½ liter vatten och koka upp. Sila av direkt i en sil när det kokar och skölj pepparn noggrant med kallt vatten. Detta gör att pepparn inte blir lika stark utan har mer smak.

2. Rosta sedan senapsfröna i 1 minut och lägg i morteln. Krossa grovt.

3. Mät upp sojamjölk, matolja och vinäger i en bunke. Stavmixa ihop majonnäsen. Smaksätt med all senapsfrö och kokta svartpepparn och havssalt.

Servering

Servera den varma grytan med dill och en näve spenat på toppen tillsammans med den pangade potatisen i form. Klicka lite majonnäs på potatisen för garnityr. Lägg gulbetan och morötterna i grytan utan att röra om för att bevara färgerna. Servera extra majonnäs vid sidan om.

Dela det här receptet med dina vänner!