Bönsallad på färska bönor

Bönsallad på färska bönor

Publicerat:

Tillagningstid:

Vaxbönor, purpurbönor, skärbönor och ”vanliga” haricots verts eller brytbönor... Mums! Koka dem kort och varsamt så att de inte blir för sladdriga och lealösa – bönor ska helst ha lite tuggmotstånd för att göra ett gott intryck.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    färska gröna bönor, vaxbönor, purpurbönor eller skärbönor
  • 1st
    schalottenlök
  • ½dl
    hasselnötter, rostade

Vinägrett

  • ½dl
    god olivolja
  • 1-2msk
    vinäger av något slag (apelsinsaft eller citronsaft går också bra)
  • 1tsk
    flingsalt
  • ca 1krm
    nymald svartpeppar

Så lagar du

1. Ansa och skölj dina bönor. Använder du skärbönor kan du skära dem i grova bitar.

2. Hacka schalottenlök fint. Hacka nötter grovt.

3. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt salt – det får gärna vara ganska rikligt.

4. Förbered en skål med kallt vatten och ställ bredvid spisen.

5. Koka bönorna i 1–4 minuter. De ska bli mjuka men ändå ha spänst och tuggmotstånd, så testa dem med jämna mellanrum. När de är klara lägg över i kallt vatten för att avstanna kokningen.

6. Blanda till en vinägrett och smaka av med salt och peppar.

7. Lägg bönorna och den hackade löken i vinägretten och blanda om ordentligt.

8. Lägg på fat och toppa med rostade nötter (och gärna lite riven zest från citron eller apelsin om du använder det i din vinägrett).

Dela det här receptet med dina vänner!