Bortglömda söta klassiker
Publicerat:
2014-03-09Ingredienser
40 - 50portioner
Deg
- 1125gvetemjöl special eller liknande
- 90gjäst
- 350gkallt vatten, 3.5 dl
- 2ägg
- 2äggulor
- 80gströsocker
- 440gsmör, normalsaltat rumstempererat
- 10gsalt
Fyllning
- 350gsmör, normalsaltat rumstempererat
- 320gflorsocker
- 30gäkta vaniljsocker
- 2gsalt
Mandelflarn
- 60gströsocker
- 60gsmör, smält
- 60gvetemjöl
- 75gglykos
- 45gskalad hyvlad mandel, mandel spån
Så lagar du
Deg
1. Ställ in vetemjölet i frysen i ca 40 minuter.
2. Rör under tiden ihop fyllningen och lägg den i en strut. Lös upp jästen i det kalla vattnet.
3. Tillsätt det kalla mjölet, äggen, äggulan, sockret, smöret och knåda i ca 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 4-5 minuter.
4. Platta ut degen och lägg den i frysen (i en påse eller på en bricka) i ca 35 minuter.
5. Tag ut degen ur frysen och kavla ut degen ca 3-4 cm tjock på ett mjölat bord.
6. Skär degen i fyrkanter ca 7x7 cm. Spritsa en klick fyllning i mitten och vik in hörnen mot mitten så att det blir ett fyrkantigt knyte. Man kan ställa degen i formar eller ha dem fristående på en plåt (max 20 st på varje plåt).
7. Jäs bullarna till dubbel storlek i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i (temperaturen bör inte överstiga 27 grader). Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 220 grader.
8. När ugnen uppnått temperaturen så pensla bullarna med äggstrykning (1 ägg, 1 äggula och en gnutta salt som vispas tillsammans). Strö lite hyvlad mandel ovanpå de penslade bullarna och grädda dem sedan i ca 10-15 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
Mandelflarn
1. Smält smöret och blanda det med de övriga ingredienserna till en massa.
2. Platta ut massan och lägg den i kylen ca 3 timmar.
3. Rulla längder av massan och skär bitar av önskad storlek och placera dem med stort mellanrum på en plåt med bakplåtspapper eller en bakduk.
4. Grädda flarnen på ca 160 grader i ca 5-10 minuter tills de fått en fin färg.
5. När de svalnat i ca 60-90 sekunder kan man forma dem som man vill tills de stelnar.