Bouillabaisse med rouille

Bouillabaisse med rouille.

Publicerat:

Tillagningstid:

En värmande, smakrik fisksoppa är perfekt vintermat och jättebra bjudmat eftersom du kan förbereda allt. Enkelt men elegant kan du avsluta soppan när gästerna kommer.

Ingredienser

4portioner

Bouillabaisse

  • 400g
    benfri fisk och skaldjur, i bitar (välj dina favoriter)
  • ca 2liter
    god fiskbuljong eller delvis skaldjursbuljong
  • 1st
    nät färska blåmusslor
  • 2st
    gula lökar, hackade
  • 3st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 2st
    morötter, hackade
  • ½st
    fänkål, hackad
  • 1st
    kuvert saffran
  • ¾dl
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    hela tomater
  • 1tsk
    timjan, torkad
  • 4dl
    vitt vin, torrt
  • olivolja till stekning

Till avsmakning

  • 1st
    apelsin
  • 2msk
    pastis (valfritt, ersätt ev. med 1-2 stjärnanis)
  • salt och vitpeppar

Till servering

  • finstrimlade grönsaker (fänkål, morot och purjolök)
  • varmt bröd

Rouille

  • 1st
    grillad paprika, i bitar
  • ½tsk
    sambal (valfritt)
  • 1nypa(or)
    saffran
  • 2tsk
    fransk senap
  • 1msk
    rödvinsvinäger eller pressad citron
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    äggulor
  • 2dl
    rapsolja eller hälften olivolja
  • salt och vitpeppar

Så lagar du

Grunden till soppan är en riktigt bra fiskbuljong. Det kan man hitta i många välsorterade butiker – eller koka din egen. Jag brukar även koka ett nät blåmusslor. Spadet blir perfekt i soppan och de hela musslorna lägger jag i soppan vid servering.

Bouillabaisse

1. Fräs lök, vitlök, morot, fänkål och saffran i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och timjan, fräs ca 1 minut, häll på vin. Koka upp. Häll i tomater, buljong och spadet från musselkoket. Låt koka cirka en timme. Gör rouille (se nedan) under tiden.

2. Mixa soppan slät, sila om du vill ha en slät soppa. Koka upp, späd med vatten om soppan blivit för tjock. Smaka av med lite rivet apelsinskal och pressad apelsin, pastis, salt och peppar.

3. Lägg i fiskbitarna just innan servering, låt soppan sjuda försiktigt några minuter. Lägg i grönsaksstrimlor och musslor. Servera med rouille eller vitlöksmajonnäs och varmt bröd att bryta och fånga upp den härliga, mustiga soppan med.

Rouille

1. Mixa paprika, sambal, saffran, senap och citron. Fortsätt mixa och tillsätt äggulor och sedan olja, först försiktigt. Mot slutet tillsätt vitlök.

2. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om du önskar tunnare konsistens.

Tips

Min fisksoppa kokar jag på känsla, det är ett speciellt hantverk och med alla faktorer så är det extra svårt att göra ett exakt recept. Mitt tips är att smaka av extra noga och om mycket vätska kokar bort, tillsätt mer vatten.

Dela det här receptet med dina vänner!