Bouillabaisse med rouille

Tillagningstid:

Bouillabaisse med rouille.

Publicerat:

Tillagningstid:

En värmande, smakrik fisksoppa är perfekt vintermat och jättebra bjudmat eftersom du kan förbereda allt. Enkelt men elegant kan du avsluta soppan när gästerna kommer.

Ingredienser

4 portioner

Bouillabaisse

  • 400 g
    benfri fisk och skaldjur, i bitar (välj dina favoriter)
  • ca 2 liter
    god fiskbuljong eller delvis skaldjursbuljong
  • 1 st
    nät färska blåmusslor
  • 2 st
    gula lökar, hackade
  • 3 st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 2 st
    morötter, hackade
  • ½ st
    fänkål, hackad
  • 1 st
    kuvert saffran
  • ¾ dl
    tomatpuré
  • 1 burk(ar)
    hela tomater
  • 1 tsk
    timjan, torkad
  • 4 dl
    vitt vin, torrt
  • olivolja till stekning

Till avsmakning

  • 1 st
    apelsin
  • 2 msk
    pastis (valfritt, ersätt ev. med 1-2 stjärnanis)
  • salt och vitpeppar

Till servering

  • finstrimlade grönsaker (fänkål, morot och purjolök)
  • varmt bröd

Rouille

  • 1 st
    grillad paprika, i bitar
  • ½ tsk
    sambal (valfritt)
  • 1 nypa(or)
    saffran
  • 2 tsk
    fransk senap
  • 1 msk
    rödvinsvinäger eller pressad citron
  • 2 st
    vitlöksklyftor
  • 2 st
    äggulor
  • 2 dl
    rapsolja eller hälften olivolja
  • salt och vitpeppar

Så lagar du