Fresta med bränd pepparkaksjansson

En brännare med blå låga bränner av en jansonns frestelsegratäng. Gratängen står på ett schackrutigt bord.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Fram med brännaren och njut av en janssons frestelse med pepparkaks-twist!

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 1st
    gul lök
  • 600g
    potatis
  • 200-250g
    ansjovis
  • 5dl
    vispgrädde
  • 1msk
    maizenamjöl
  • 1tsk
    mortlad kryddpeppar
  • 2krm
    mald svartpeppar
  • 4st
    kryddnejlika, mald eller mortlad
  • 1msk
    smör
  • 0,5dl
    ströbröd av pepparkaka
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Skiva löken. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor för hand eller i matberedare eller på mandolin.

2. Blanda lök och potatis med kryddor, ansjovis och maizena.

3. Lägg blandningen tillsammans med smör i en smord form.

4. Slå på grädden och baka i ugnen i 40-50 minuter på 220°C.

5. Ta ut formen och strö på ströbröd av pepparkaka och bränn av med en brännare eller grilla i ugnen i 5 minuter.

6. Njut av maten med mjölk till.

Dela det här receptet med dina vänner!