Bränd rabarbertarte

Bränd rabarbertarte.

Publicerat:

Tillagningstid:

Du läste rätt. Bränt är också en smak, och sätter extra guldkant på denna vackra rabarberkaka.

Ingredienser

8portioner

Mördeg

  • 350g
    siktat vetemjöl
  • 1nypa(or)
    salt
  • 175g
    osaltat smör
  • 1msk
    smör, för att smörja formen
  • 100g
    socker
  • 5
    äggulor

Rabarber i sockerlag

  • 600g
    rabarber
  • 5dl
    vatten
  • 75g
    socker
  • 2
    vaniljstänger, urskrapade

Vaniljkräm

  • 5dl
    helmjölk (minst 3,5 % fetthalt)
  • 2
    vaniljstänger, fröna
  • 3
    ägg
  • 2
    äggulor
  • 100g
    socker
  • 60g
    vetemjöl

Maräng

  • 3
    äggvitor
  • 1dl
    socker

Så lagar du

Mördeg

  1. Smula mjöl, socker och smör i en skål. Tillsätt äggulor och knåda dem i degen.
  2. Packa in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst en halvtimme.
  3. Rulla degen till ett tunn lager och lägg den i en smord pajform som är 26 cm i diameter.
  4. Sticka degen med en gaffel och baka längst ner i ugnen vid 200 grader i 10–15 minuter.

Rabarber i sockerlag

  1. Rengör och skär rabarberna i 2–3 centimeterstora bitar.
  2. Koka upp vatten och tillsätt socker.
  3. Skrapa två vaniljstänger. Spara frön till vaniljkräm och använd stängerna i sockerlagen.
  4. Lägg ner rabarberbitarna och låt dem suga i lagen tills de är möra.
  5. Fiska upp bitarna igen och låt dem rinna av på ett kökspapper.

Vaniljkräm

  1. Häll mjölken i en kastrull. Lägg vaniljfrön i mjölken.
  2. Koka blandningen och ta bort kastrullen från värmen.
  3. Vispa ihop ägg, socker och mjöl. Tillsätt den varma mjölken och rör blandningen jämn.
  4. Lägg tillbaka allt i kastrullen och värm under ständig omrörning tills grädden tjocknar.
  5. Ta av kastrullen från plattan och kyl grädden.
  6. Vispa den igen innan du häller den över pajens botten. Baka pajen i 8–10 minuter i ugnen på 160 grader, så att grädden sätter sig.
  7. Placera rabarberbitarna ovanpå den färdiga pajen.

Maräng

  1. Vispa äggvitor och socker till hård maräng.
  2. Bred ut marängen i små toppar över tårtan. Grilla den med en gasbrännare tills marängen blir gyllene.
  3. Garnera med rostade, hackade mandlar och citronmeliss.

Tips

Gasbrännare kan köpas i de flesta köksutrustningsbutiker. Kom ihåg att du också behöver gas för att fylla brännaren.

Dela det här receptet med dina vänner!