Brasiliansk linssoppa med kål

Brasiliansk linssoppa med kål

Publicerat:

Tillagningstid:

Sopa de lentilha e couve! I Brasilien serveras denna soppa oftast på nyårsdagen. Enligt tradition sägs linser ge tur och att ha det i årets första måltid kan bringa tur och välfärd.

Ingredienser

4portioner

  • 2dl
    torkade gröna linser
  • ca 1,5liter
    vatten
  • 2
    lagerblad
  • 1
    grönsaksbuljong (eller 1 msk grönsaksfond)
  • 1
    gul lök
  • 2
    klyftor vitlök
  • 1
    tomat
  • 2
    morötter
  • 150g
    svartkål (eller grönkål)
  • olja (till stekning)
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • citron, till servering

Så lagar du

  1. Koka linserna i vatten med lagerblad och buljongtärningar under lock tills linserna mjuknar, ca 20 minuter. Under tiden kan du förbereda grönsakerna.  
  2. Hacka lök och tomat i tärningar, morot i slantar och grönkål grovt.  
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök tills den får färg. Vänd sedan i morot och grönkål, stek i 2–3 minuter.  
  4. Vänd i tomat och stek lite till.  
  5. Vänd ner grönsakerna med linserna, smaka av med salt och peppar.  
  6. Låt soppan puttra i ca 10–15 minuter under lock.
  7. Pressa gärna över citron vid servering. 

Dela det här receptet med dina vänner!