Bräserade bönor

Bräserade bönor

Publicerat:

Tillagningstid:

Skärbönan har en kort säsong, så klipp till om du ser dem i mataffären! De går att tillaga på samma vis som gröna bönor: gärna lätt kokade och serverade med flingsalt och en klick smör, eller som här.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    skärbönor
  • 2-3st
    schalottenlökar
  • 2-3st
    vitlöksklyftor
  • 1nypa(or)
    chiliflakes
  • 2msk
    olivolja
  • 1 ½dl
    vatten
  • 1tärning(ar)
    grönsaksbuljong
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    nymald svartpeppar
  • 150g
    körsbärstomater
  • ca ½dl
    finriven parmesan

Så lagar du

1. Skölj och skär skärbönorna i ca 3 cm breda bitar. Skala och hacka lök och vitlök fint.

2. Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter. Fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Tillsätt bönor och chiliflakes och stek i ytterligare någon minut.

3. Häll på vatten och smula i grönsaksbuljong, rör om ordentligt och låt bönorna sjuda i buljongen i cirka 5 minuter.

4. Dela tomater på hälften, lägg i dem och sjud i ytterligare 5–7 minuter.

5. Lägg upp och riv över parmesan.

Dela det här receptet med dina vänner!