Bräserade bönor
Publicerat:
2020-09-09Tillagningstid:
Skärbönan har en kort säsong, så klipp till om du ser dem i mataffären! De går att tillaga på samma vis som gröna bönor: gärna lätt kokade och serverade med flingsalt och en klick smör, eller som här.
Ingredienser
4portioner
- 500gskärbönor
- 2-3stschalottenlökar
- 2-3stvitlöksklyftor
- 1nypa(or)chiliflakes
- 2mskolivolja
- 1 ½dlvatten
- 1tärning(ar)grönsaksbuljong
- ½tsksalt
- 1krmnymald svartpeppar
- 150gkörsbärstomater
- ca ½dlfinriven parmesan
Så lagar du
1. Skölj och skär skärbönorna i ca 3 cm breda bitar. Skala och hacka lök och vitlök fint.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter. Fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Tillsätt bönor och chiliflakes och stek i ytterligare någon minut.
3. Häll på vatten och smula i grönsaksbuljong, rör om ordentligt och låt bönorna sjuda i buljongen i cirka 5 minuter.
4. Dela tomater på hälften, lägg i dem och sjud i ytterligare 5–7 minuter.
5. Lägg upp och riv över parmesan.