Brie- och salamispäckad burgare med baconmajonnäs

Brie- och salamispäckad burgare med baconmajonnäs.

Publicerat:

Tillagningstid:

Härligt smakrik sommarmat, från grillen eller spisen. En snabbvariant av baconmajo gör du på färdig majonnäs som blandas med tärnat, knaperstekt bacon.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    nötfärs, gärna högrev
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 8-12skiva(or)
    salami
  • 50-75g
    brieost

Tomatröra

  • 250g
    körsbärstomater
  • 1krm
    salt
  • 1tsk
    socker

Baconmajonnäs

  • 2paket
    bacon, 280 g
  • 2msk
    rapsolja
  • 2
    äggulor
  • 2msk
    dijonsenap
  • 1msk
    äppelcider- eller vitvinsvinäger
  • ev salt och peppar

Servering

  • 2
    ciabattabröd + lite olja
  • blandad sallad + lite olja
  • 2
    färska rödlökar
  • rostade solros- eller pumpakärnor

Så lagar du

1. Börja med baconmajon. Tärna bacon så fint du kan. Värm oljan i en stekpanna, tillsätt bacon och fräs under omrörning på medelvärme 15–20 minuter, så det fräser brunt och knaprigt i sitt eget fett.

2. Sila av baconfettet genom trådsil ner i en värmetålig kanna – du behöver totalt 2 dl fett, tillsätt rapsolja till rätt mängd. Låt svalna.

3. Vispa ihop äggulor och senap i en skål. Tillsätt bacon/oljeblandningen först droppvis, sen i fin stråle under ständig vispning till en majonnäs. Tillsätt vinäger och hackad bacon, smaka ev av med salt och peppar. Ställ kallt, majon håller minst tre dygn i kyl.

4. Tomatröra: Skölj tomaterna och lägg i en skål. Mosa dem grovt med gaffel. Lägg över i en kastrull, låt dem puttra på medelvärme med socker och salt tills den mesta vätskan kokat in. Låt svalna.

5. Burgare: Blanda färsen med salt och peppar, forma till 8 platta biffar. Fördela salami och kantskuren, tunt skivad brie i mitten på 4 av dem, täck med de andra biffarna. Tryck till ordentligt runt kanterna.

6. Dela ciabattan på längden, pensla med olja och rosta vackert bruna i ugn på 225 grader. Stek eller grilla hamburgarna.

7. Fördela sallad på 4 tallrikar, ringla lite olja över. Lägg upp bröden, fördela tomatröran, lägg på burgarna, skivad rödlök och en rejäl klick baconmajo. Toppa med rostade frön.

Dela det här receptet med dina vänner!