Broccolicouscous med solrosfrökräm
Publicerat:
2018-10-03Ingredienser
4portioner
Broccolicouscous
- 4broccoli
- 1dlcouscous
- salt
Solrosfrökräm
- 3dlsolroskärnor
- ½dlsolrosolja, kallpressad ekologisk
Japansk dressing
- 2dlfärdig "buljong" av misopasta utrört i vatten
- 1chilifrukt
- 1bit ingefära
- 1schalottenlök
- 1dlrisvinäger
- japansk soja
Så lagar du
Broccolicouscous
1. Skär av blommorna på broccoli, dela stjälk.
2. Koka stjälkarna i mycket vatten, kraftigt saltat i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
3. Sänk blommorna snabbt i sil i kokande saltat vatten, ca 40 sekunder. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
4. Blanda broccoliblommor med nykokt couscous.
5. Värm upp broccolistjälkarna i lite vatten med en klick smör under lock strax innan servering.
6. Servera stjälken varm med broccolicouscous och solroskräm. Slå över japansk dressing vid servering.
Solrosfrökräm
1. Rosta solroskärnor lätt i ugn, ca 10 minuter i 175c.
2. Lägg i kastrull och koka mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter.
3. Mixa till kräm med solrosolja. Tillsätt ev lite kokvatten om krämen blir för tjock.
Japansk dressing
1. Spä ut misopasta med vatten till 2 dl enligt önskad styrka.
2. Koka upp med juicen av riven ingefära, finhackad chili och schalotten.
3. Smaka av med risvinäger och soja.
Tips
För att göra rätten glutenfri, strunta i couscous och använd bara broccoliblommor eller blanda med andra kokta gryn, t.ex. quinoa.
Broccolin kräver något mustigt och syrligt till. Japansk dressing kan bytas ut mot t.ex. en citron- eller äppelcidervinägrett.