Broccolicouscous med solrosfrökräm

Broccolicouscous med solrosfrökräm.

Publicerat:

Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

Ingredienser

4portioner

Broccolicouscous

  • 4
    broccoli
  • 1dl
    couscous
  • salt

Solrosfrökräm

  • 3dl
    solroskärnor
  • ½dl
    solrosolja, kallpressad ekologisk

Japansk dressing

  • 2dl
    färdig "buljong" av misopasta utrört i vatten
  • 1
    chilifrukt
  • 1
    bit ingefära
  • 1
    schalottenlök
  • 1dl
    risvinäger
  • japansk soja

Så lagar du

Broccolicouscous

1. Skär av blommorna på broccoli, dela stjälk.

2. Koka stjälkarna i mycket vatten, kraftigt saltat i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.

3. Sänk blommorna snabbt i sil i kokande saltat vatten, ca 40 sekunder. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.

4. Blanda broccoliblommor med nykokt couscous.

5. Värm upp broccolistjälkarna i lite vatten med en klick smör under lock strax innan servering.

6. Servera stjälken varm med broccolicouscous och solroskräm. Slå över japansk dressing vid servering.

Solrosfrökräm

1. Rosta solroskärnor lätt i ugn, ca 10 minuter i 175c.

2. Lägg i kastrull och koka mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter.

3. Mixa till kräm med solrosolja. Tillsätt ev lite kokvatten om krämen blir för tjock.

Japansk dressing

1. Spä ut misopasta med vatten till 2 dl enligt önskad styrka.

2. Koka upp med juicen av riven ingefära, finhackad chili och schalotten.

3. Smaka av med risvinäger och soja.

Tips

För att göra rätten glutenfri, strunta i couscous och använd bara broccoliblommor eller blanda med andra kokta gryn, t.ex. quinoa.

Broccolin kräver något mustigt och syrligt till. Japansk dressing kan bytas ut mot t.ex. en citron- eller äppelcidervinägrett.

Dela det här receptet med dina vänner!