Ingredienser

1portioner

Scones

  • 2dl
    filmjölk
  • 2tsk
    bakpulver
  • ½tsk
    salt
  • 1tsk
    honung
  • 50g
    smör
  • 270g
    vetemjöl

Lemoncurd

  • 3g
    gelatinblad
  • 100g
    strösocker
  • 4
    ägg
  • 115g
    citronsaft
  • 1st
    rivet skal av citron, bara det gula - det vita blir bittert
  • 100g
    strösocker
  • 150g
    smör, osaltat

Tekakor

  • 2dl
    mjölk, kall
  • 20g
    jäst
  • 60g
    honung eller strösocker
  • 350g
    vetemjöl special
  • 35g
    smör, rums tempererat
  • 7g
    salt

Kavring

  • 350g
    vetemjöl special
  • 150g
    stenmalet rågmjöl, grovt
  • 1tsk
    salt
  • 6g
    bikarbonat
  • 10g
    bakpulver
  • 3g
    malen anis
  • 3g
    fänkål, malen
  • 2g
    kummin, malen
  • 500g
    filmjölk
  • 150g
    sirap, mörk

Vete-/rågbröd

  • 50g
    jäst
  • 5dl
    mörk öl
  • tsk
    fänkål
  • tsk
    anis
  • 2msk
    rapsolja
  • 1dl
    mörk sirap
  • 560g
    vetemjöl special
  • 275g
    rågsikt
  • 20g
    salt
  • 1tsk
    flingsalt, att strö över brödet innan det åker in i ugnen
  • 2tsk
    vetemjöl, pudra över brödet innan det åker in i ugnen

Så lagar du

Scones

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela smöret i mjölblandningenoch jobba ut det med hjälp av fingrarna eller en gaffel. Häll sedan i filmjölken och honungen och knåda tills det blir en kladdig deg. Så fort du fått en deg så sluta att knåda degen. Smörj en plåt och dela upp degen i önskad storlek. Kavla ut deg bitarna och lägg på dem på den smorda plåten. Baka sconesen på 250 grader i 7-10 minuter. Ät sconesen direkt medan de är varma med smör eller lemoncurd.

Lemoncurd

Lägg gelatin bladen i iskallt vatten i ca 10 minuter. Vispa ägg och strösocker(1) vitt och luftigt. Koka upp strösocker(2), citronsaft, citronskal och smör. Häll den varma blandningen över den uppvispade strösocker- och äggblandningen. Blanda ordentligt med visp.

Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader. Häll över krämen i en rostfri bunke och låt den svalna till ca 60 grader. Krama vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem i krämen. Rör om tills krämen blir slät.

Citronkrämen förvaras bäst i kylen. Krämen går utmärkt att värma på i t.ex. mikrovågsugn om man vill ha den flytande.

Tekakor

Blanda jäst och mjölk så att jästen löser sig i mjölken. Tillsätt mjöl, socker/honung och smör och knåda i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 3 minuter. Låt degen vila 45-50 min någonstans där det är dragfritt, eller lägg degen i en smord låda med lock. Dela upp degen i 12-13 delar och kavla ut dem till runda kakor. Lägg kakorna på smord plåt och nagga dem med en gaffel.  Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jäs skåp, jäs ytterligare ca 1 timme.

Ta ut plåten och långpannan med vatten och sätt ugnen på 220 grader. När ugnen nått rätt temperatur så grädda tekakorna i ca 4-7 minuter. Lyft direkt av tekakorna från plåten så att de inte eftergräddas.

Kavring

Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt filmjölken och sirapen. Rör om ordentligt i ca 5-7 minuter eller kör i maskin tills smeten är slät. Smörj önskade formar med smör och häll i smeten. Sätt in formen i ugnen på 100 grader och baka dem i 1 timme. Höj sedan temperaturen till 150 grader medan bröden står kvar i ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 30 minuter.

Vete-/rågbröd

Smula jäst i en bunke.  Värm ölen till 30 grader. Häll ölen över jästen och rör den till den löst.

Tillsätt kryddor, olja, sirap och mjöl. Kör degen i maskinen i ca 10 min därefter tillsätt salt och kör ytterligare ca 5 min. Lägg upp degen i en bunke på dragfritt ställe eller smörj en plastlåda med lock och lägg i degen. Jäs i 45 min.

Mjöla bord och häll upp degen. Forma till ett avlångt bröd utan att knåda. Lägg upp på plåt med bakplåtspapper, smord plåt eller silikonduk. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med brödet.  Nu har du byggt ditt eget jässkåp. Jäs ytterligare ca 25 min. Ta ur plåten och sätt ugnen på 200 grader.

Skär skåror brödet med kniv, pensla med vatten och strö över flingsalt och mjöl. Invänta tills ugnen nått sin temperatur och sätt därefter in brödet i nedre delen av ugnen och häll 2 dl vatten på ugnens botten. Obs! Stäng luckan snabbt. Grädda i 40 minuter. Lyft av från plåten så att den inte eftergräddas. Lägg gärna brödet på galler.

Dela det här receptet med dina vänner!